· · Komentari: 0
21. VEK

Bolest 21. veka: Previše slobodnog vremena stvara probleme

Previše slobodnog vremena može da škodi

1632121223_Depositphotos_243762560_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Moderno doba i svakodnevne obaveze doveli su do toga da imamo sve manje vremena za sebe. Ali istraživanje na Univerzitetu u Pensilvaniji pokazalo je da previše slobodnog vremena može da naškodi, odnosno da izazove nedostatak osećaja produktivnosti, smatra dr Marisa Šarif, koautorka studije.

Pročitajte još: Imaju posebnu simboliku: Deset prelepih imena za JESENJE BEBE

Istraživači su analizirali rezultate dve opsežne studije, u kojima je učestvovalo više od 35.000 ispitanika, i otkrili da posle dva sata "besposličarenja", ljudima počinje da opada zadovoljstvo.

Besposličarenje stvara probleme

U nameri da provere kako smanjena produktivnost utiče na razvoj depresije, napravili su i eksperiment u kojem su ispitanici zamoljeni da napišu koliko im je potrebno slobodnog vremena u toku dana i kako bi ga iskoristili, odnosno da li bi ga utrošili na smislene i produktivne aktivnosti.

Pokazalo se da bi osobe koje imaju nedovoljno slobodnog vremena trebalo tokom dana da pronađu nekoliko sati za sebe, a oni s previše "praznog hoda" da to vreme provode sa nekom svrhom.

Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA

- Ovo istraživanje pruža konkretne dokaze o tome da je ljudima potrebno vreme koje će im omogućiti da rade šta žele, ali da se ne bi osećali beskorisno, ni tog vremena ne bi trebalo biti previše, smatraju stručnjaci.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.