Oglas
· · Komentari: 0
PSIHOLOGIJA

Vesna Kostić objašnjava šta je MAJDINFLUENS koji je zaludeo Amerikance

U poslednje vreme, sve češće se govori o moći sadašnjeg trenutka, prisutnosti, jasno definisane svesnosti svega oko nas.

1610713391_vesna-kostic.jpg
Vesna Kostić Foto: Privatna arhiva
Oglas

Koliko puta primetimo da smo "odlutali" negde dok smo fizički, telom prisutni na sasvim drugom mestu.  Upravo zbog toga, šta znači pojam majndfulnes , pitali smo Vesnu Kostić, međunarodno sertifikovanog instruktora majndfulnesa.

Pročitajte još: ŠETAJTE se samo 30 minuta dnevno i rešite se MNOGIH bolesti

- Majndfulnes predstavlja vrstu mentalnog treninga - treninga pažnje - kaže Kostićeva.

Odnosi se na svesnost sopstvenih iskustava iz trenutka u trenutak, bez suđenja i sa prihvatanjem. Može nam se učiniti da je to sasvim lako, ali ako pokušamo da, na primer, samo nekoliko minuta zadržimo pažnju u sadašnjosti, bez skretanja (ali bez potiskivanja) misli, brzo ćemo primetiti da to nije nimalo jednostavno.

Pomaže u koncentraciji i stresu.
Lutajući um
Verovatno imate misli, osećaje i emocije koje odvlače pažnju u pravcu prošlosti ili budućnosti. Um, ako nije treniran da bude prisutan, zapravo je "lutajući um", a brojna istraživanja ukazuju na to da je tada i nesrećan.

U današnjem dobu neizvesnosti, ubrzanja, visokih poslovnih zahteva i manjka vremena ovaj trening je postao široko korišćen , jer se pokazao kao odličan način za prevazilaženje problema sa koncentracijom, stresom, depresijom, nervozom, pa čak i nekim fizičkim tegobama (kao što je hroničan bol). Mogu da vežbaju svi.

Svesna pažnja je potrebna svima i u svakom trenutku

- Svesna pažnja je potrebna svima i u svakom periodu života. U današnje vreme postoji generalna potreba za prevazilaženjem anksioznosti, depresivnih epizoda, stresa, ali i osećaja praznine, besmisla, utučenosti - ističe Kostićeva.

Trenutak i budućnost
Dobro je uvek imati na umu da je prošlost iza nas i da se tu ništa ne može promeniti. Budućnost je vrlo neizvesna. Ne možemo znati šta nam ona donosi. Imamo samo sadašnjost. Naš život je samo sada i ovde. Možemo da u njemu budemo prisutni ili ne. Izbor je na nama.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Ove vežbe takođe mogu da budu i odlična prevencija. Na primer, anksioznost često može da se pojavi već u školskom uzrastu, a postoji poseban program majndfulnesa za decu, koji se sprovodi u velikom broju škola, posebno u Americi, i pokazao je odlične rezultate.

Najviše ga koriste zaposleni, ali i đaci.

Starije osobe često imaju problem sa koncentracijom i pamćenjem, a majndfulnes je odličan program za jačanje fokusa i koncetrisanosti. Ipak, trenutno ga možda najviše koriste zaposleni, kao način za kontrolu stresa, postizanje boljeg fokusa i generalno opuštanje (brojne kompanije organizuju ovaj program svojim radnicima), ali je svesna pažnja zapravo potrebna svima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas