Oglas
· · Komentari: 0

Zbog čega je važno da boravite DVA SATA DNEVNO U TIŠINI? Naučnici su izdvojili više razloga zbog čega bi to trebalo da praktikujete

Da li volite da provodite vreme u tišini?

1685952555_shutterstock_2064847373.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Da li se sećate kada ste poslednji put sedeli u tišini i kako ste se osećali? Mada je danas teško pronaći vreme i kutak za sebe, ipak pokušajte, jer to ima blagotvorno dejstvo.

Naučnici kažu da bi u tišini trebalo provesti bar sat-dva dnevno kako bi nam i psiha i telo bili zdravi. Dajte svom mozgu priliku da u miru preradi sve informacije i bude spreman za nove izazove. Kada sedimo u tišini osećamo se spokojno, a usporavanjem mozga, usporava se i naše disanje. Tišina nam pruža šansu da se bolje povežemo sa sobom i da nam pritom ništa ne odvuče pažnju.

Sedenje u tišini obnavlja ćelije mozga i podmlađuje ga, dok proces ublažavanja štete, koja je izazvana konstatnom bukom, započinje posle dva sata provedena u tišini. To doprinosi boljoj koncentraciji i pamćenju, većoj toleranciji na stres i osećaju da smo se dobro odmorili. Tišina je za mozak isto što i zdrava hrana za telo.

U takvim trenucima postajemo svesniji svog okruženja i čujemo zvukove koje ranije nismo imali priliku, recimo, vetar, cvrkut ptica, šuškanje lišća, pucketanje grana... Mozak se fokusira na nešto bez napora i ometanja. To radimo nesvesno - dopuštamo umu da luta od jedne misli do druge. Postajemo otvoreniji prema svojim osećanjima, željama, mislima...

Ne zaboravite, obaveza je mnogo, a vremena malo. Zato je važno sagledati sebe u sadašnjem trenutku. Tišina nas umiruje i usporava, otvara nam oči i pokazuje koliko je sadašnji trenutak dragocen.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas