· · Komentari: 0
VITKA LINIJA

IZAZOV: Za 30 DANA uradite 50 SKLEKOVA, da li možete?

Prošle su dve decenije otkada je Demi Mur u filmu “Redov Džejn” imala scenu u kojoj besomučno radi sklekove.

1599922615_sklekovi.jpg
Foto: Piksabej

Od tada pa do danas mnoge žene žale što nisu u prilici da isto učine, jer se samo zahvaljujući toj jednoj vežbi jača velika grupa mišića - na rukama, grudima, leđima...

Zapravo, idealna je za gornji deo tela. Većina žena, međutim, može da uradi svega nekoliko sklekova u toku dana i to, uglavnom, pogrešno.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO: Drevni LEK monaha sa Svete Gore koji "DIŽE iz MRTVIH" (RECEPT)

NJujorški trener Šon Cetlin, koga nazivaju guruom za sklekove, ima rešenje. O tome je napisao i knjigu i pojasnio kako da tokom 30 dana sakupite volju i snagu da uradite 50 sklekova odjednom i opisao je šta se događa tokom te četiri sedmice.

Ne odustajte Foto: Depozit

Prva nedelja

Najpre pronađite neutralni položaj kičme, a to znači da lopatice treba da poravnate sa gornjim delom leđa i gluteusima, koje treba odmah da angažujete, a trbušnjake da uvučete. Istovremeno, ne dozvolite da kukovi idu ka gore. I, što je najvažnije, dišite.

Zamislite pokretnu dasku...

Cetlin opisuje sklekove kao “pokretnu dasku” i upravo će vam ta, slika daske koja se diže i spušta, pomoći da zauzmete pravi položaj tela. Cele nedelje to ponavljajte što pažljivije i na kraju ćete pokret početi da osećate kao nešto prirodno.

Pročitajte još: ČAŠA ZDRAVLJA sprečava loš zadah, ČUVA ZUBE i kosti

Druga nedelja

Saznanje da u ovoj fazi ne morate da uradite više od dva-tri ponavljanja čini da izazov od 50 sklekova doživite kao nešto što može da postane realnost. Možete da ih radite bilo gde, bilo kada, u gotovo svakoj vrsti odeće. Čak i u pidžami, neposredno posle buđenja ili pred odlazak u krevet.

Treća nedelja je najteža, pa razbijajte vežbe.

Treća nedelja

Cetlin upozorava da treća nedelja može da postane zastrašujuća. Raspoloženje vas drži sve dok sebi ne zadate da iz cuga uradite 20 sklekova. A onda, radeći ih, već posle 15. završite obamrli na podu, pa se mučite da dovršite preostalih pet. Zato je važno da svaku seriju vežbi razbijete na dva, katkad i tri dela. Naravno, Cetlin smatra da je uvek bolje kada željenu brojku dostignete bez prekidanja, jer što su mišići duže pod naporom, teže rade. Ako je potrebno da se odmorite, ne oklevajte, ne duže od minut.

Neverovatan preobražaj
Držanje tela će vam biti bolje, jer  mišići pamte. Ako naučite da pronađete neutralni položaj kičme tokom treninga, to ćete početi da radite i u svakodnevnom životu. Dok budete čekali u redu ili stajali na autobuskoj stanici, uhvatićete sebe kako podižete glavu, ispravljate karlicu, zatežete trbušnjake, sve dok telo ne postane potpuno ravno. Preobražaj će biti neverovatan.

Četvrta nedelja

Kako budete radili sve više sklekova odjednom, otkrićete koliko je bitno doba dana u koje ih radite. Uočićete da vam je lakše da vežbu ponavljate ujutru nego uveče kada su mišići umorniji. Uvidećete i zašto je disanje ključno u svemu.

Fokusirajte se na dah

Cetlin savetuje da udahnete duboko kada se spuštate, a da zatim izdahnete kada se odižete od poda. Pravilno disanje, kao i fokusiranje na dah, daće vam snagu da istrajete i zaboravite da vam ruke već uveliko bride.

Pročitajte još: MA, KAKVA TERETANA! Ovo je pravi NAČIN da igubite višak kilograma

Poslednja dva dana

Kada u samom finišu, do kog ste već dostigli brojku od više od četrdeset sklekova, dodate one koji su vam preostali do 50. Pokušajte da ovaj izazov završite tako što ćete uraditi dva seta od po 25 sklekova, makar tokom poslednjih neprestano budete gunđali. Verujte, kada dostignete cilj, bićete ponosni na sebe. A bili ste ubeđeni da to nećete moći.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.