Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Doktor odgovara na pitanje koje se STIDE mnogi da postave: Evo koliko je NORMALNO da vršite veliku nuždu

Neko ide prečesto u toalet, a neko pak veoma retko.

1613394748_Depositphotos_182556520_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Dr Zak Tarner otkriva da veoma često dobija pitanje od svojih pacijenata koliko puta dnevno je normalno da vrše nuždu. 

Pročitajte još: Doktorka Todorović odgovara na pitanje: Šta znači povišen CRP i kako se čita analiza krvi?

- Dolazili su mi prestrašeni pacijenti misleći da imaju unutrašnje krvarenje jer im je stolica crvena, ali zaborave da naglase da su jeli cveklu veče pre toga - kaže dr Tarner.

Stolica može da pruži uvid u opšte zdravlje, ali ne može da da savršenu sliku.

Uglavnom, ono što doktor kaže o tome koliko je puta normalno imati stolicu dnevno - sve zavisi.

- Nema konkretnog broja, bitna je konzistentnost. Osoba koja ide u WC tri puta dnevno tokom celog života jednako je zdrava kao i ona koja ide jednom u dva dana. Ako je taj broj konzistentan, nemate o čemu da brinete - poručuje lekar.

Pročitajte još: Spavate manje od 6 sati? Stručnjaci za san tvrde da ovu rutinu morate da menjate

On takođe poručuje da nikada ne "požurujemo" stolicu, a daje savet da na šolji uvek sedimo uspravno, a ne savijeno.

Hranljiva vlakna su ključna za zdravu regulaciju creva

Ukoliko primetite da je stolica neredovna, obratite pažnju na ishranu i na fizičku aktivnosti - to su dva glavna faktora koja na to utiču.

Pročitajte još: Grožđe ili GROŽĐICE: Šta je zdravije za naš organizam, a šta morate IZBEGAVATI

Ukoliko imate neredovne stolice, doktor savetuje da obratite pažnju na to šta unosite organizam i na fizičku aktivnost jer su to dva glavna faktora koja mogu da utiču.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas