Oglas
· · Komentari: 0
kofein

Kada bi u toku dana trebalo da bude PRVA ŠOLJICA KAFE, a kada poslednja?

Kafu ipak ne treba piti u prvih sat vremena od buđenja.

1619176121_Depositphotos_28422761_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Prema pisanju magazina "Science Direct", više od 85 posto osoba kofein unose svakodnevno, a većina kafu pije u omiljenim kafićima. Kafa se uvek povezuje s jutrom kada moramo brzo da se razbudimo kako bismo uspeli da obavimo sve što nas čeka.

Prema stručnjacima, kafu bi trebalo piti kad smo već par sati budni, ističe nutricionistkinja Laura Cipulo, te dodaje kako jutarnja kafa može da vam doda malo nervoze u život.

- Definitivno bi trebalo da odustanete od ispijanja kafe odmah nakon buđenja - kaže Cipulo.

Pročitajte još: Pet načina koji efikasno deluju na SMANJENJE STRESA

Kada bi onda trebalo da popijemo prvu, a kada poslednju kafu tokom dana?

Kad se postavi to važno pitanje, na koje svi želimo odgovor, verovatno se radi i o tome kako pojedina osoba reaguje na kofein. Den Ridon, nutricinosta, koji je život posvetio proučavanju uticaja kofeina na različite osobe, kaže kako sve zavisi od toga kojom brzinom vaš organizam procesuira kofein.

Konzumacija kofeina, posebno pića poput čaja, energetskih napitaka, podstiče rad mozga i tako vam sigurno olakšava da započnete dan ili se razbudite ako ste umorni. Ipak, previše kofeina, koji može da bude i dobar, sigurno nije dobra stvar i može se razviti u zavisnost.

Pratite kako vam telo reaguje na kofein i prilagodite se tome.

Prema pisanju "Huffington Post-a", ovaj popularni stimulans ima veliki broj nutrijenata i antioksidanta, a istraživanja su pokazala da žene koje uživaju u kafi imaju 20 odsto manje šanse da dožive simptome depresije, stoji u studiji s Harvarda.

Pročitajte još: Ovim PITANJIMA možete da UVREDITE LJUDE, a da vam to nije bila namera

Na Univerzitetu u Teksasu sprovedeno je istraživanje kako bi se pronašla poveznica između kafe i erektilne disfunkcije. Zaključak je da samo 2 šolje kafe na dan mogu za 42 posto da umanje šanse od nastanka ovog problema.

Ako vam je potpuno strana pomisao da ne pijete kafu, stručnjaci navode da bi bilo pametno da prvu šolju popijete par sati nakon buđenja. Ne bi trebalo da se pije ni par sati pre odlaska u krevet, jer će kafa delovati kao stimulans i možda vas ostaviti budnim.

Zaključak je da smemo da uživamo u kafi, ali naravno umereno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas