· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

KAFA greje telo bolje nego čaj ili alkohol, ali ne zbog toga što je VRUĆA, već zbog OVOG sastojka

Kafa je napitak koji će vas tokom zime najbrže zagrejati.

1634907642_coffee-g6aaf11f42_1920.jpg
Foto: Piksabej

Hladno vreme se približava, a kako bi vam bilo toplo, pored garderobe koja vas greje spolja, potrebno je popiti i napitak koji će vas zagrejati iznutra.

Iako mnogi tokom zime piju čajeve, kuvano vino, ili pak neko jače, kraće alkoholno piće, u nadi da će se zagrejati, zapravo samo prave grešku.

Pročitajte još: Tajna finog ukusa je u malim stvarima: Ovo su GREŠKE koje skoro SVI prave kada kuvaju KAFU

Stručnjaci savetuju da se u takvim slučajevima pije bilo koje alkoholno piće, jer od alkohola će se krv brzo "sjuriti" ka ekstremitetima i na trenutak će zagrejati ruke i noge, ali će toplota veoma brzo i proći.

Prsti će se brzinski ohladiti, a ako trpite duže hladnoću, moguća je čak i hipotermija.

S druge strane, nutricionisti tvrde da će organizam morati da uloži više energije kako bi se zagrejao, ako popijete neko hladno piće. Zato se preporučuje da umesto vrućeg popijete ledeni ča, a ako ne možete da pijete zimi hladno piće, onda popijtej kafu, jer će telo tada početi da se pojačano zagreva.

Da li će kafa biti topla ili vrela, to, zapravo, uopšte nije važno jer vas ne greje greje toplota napitka, već kofein koji ubrzava metabolizam.

Ipak, jako je važno da kafi ne dodajete ni mleko ni šećer, jer će ti sastojci izazvati reaktivni pad šećera.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.