· · Komentari: 0

Namirnica koja značajno može smanjiti loš holesterol: Lekari je preporučuju i prepuna je korisnih elemenata

Povišen loš holesterol može izazvati srčani i moždani udar

1660570114_pexels-polina-tankilevitch-4518581.jpg
Foto: Pexels

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja, proizvodnji hormona i vitamina D. Holesterol se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porekla, ali i u našim ćelijama.

Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput šloga, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana sa načinom ishrane.

  • LDL je tzv. loš holesterol i dozvoljene vrednosti u krvi su 1,55-4,53 mmol/l
  • HDL je tzv. dobar holesterol i dozvoljene vrednosti u krvi su 1,03-1,55 mmol/l

Povišene vrednosti LDL holesterola najvićim delom su uzrokovane nepravilnom ishranom i stresom, dok povišen HDL uglavnom je pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti.

Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg holesterola u pitanju. Britanska zdravstvena organizacija ju je ocenila kao  "savršenom namirnicom" za zdrave krvne sudove. To je soja.

Pročitajte još: Otkrivamo prirodne načine da umanjite MENSTRUALNE BOLOVE: Više nećete morati da pijete lekove

Najnovije sprovede studije su pokazale da soja može da smanji nivo lošeg holesterola za 3%! Možda vam brojka deluje zanemarljivo, ali je to izuzetno značajno za naš organizam.

Naučni časopis The Journal of Nutrition objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja. Naime, unos 25 grama dnevno ove namirnice tokom šest nedelja, može da snizi loš holesterol u krvi za 3 do 4%.

Lekari je posebno preporučuju ženama nakon menopauze. U tom periodu raste nivo lošeg holesterola, a izoflavoni (biljni sastojci u soji) imitiraju ulogu estrogena.

Soja je sjajna zamena za meso jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina koje povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi.

Pored toga, soja obiluje biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. U ishranu možete uvrstiti mleko i sir od soje, ali i cerealije i sojino zrno..

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.