· · Komentari: 0

Otkrivamo prirodne načine da umanjite MENSTRUALNE BOLOVE: Više nećete morati da pijete lekove

Prirodan način da ublažite menstrualne bolove

1660547958_pexels-andrea-piacquadio-3807730.jpg
Foto: Pexels

Ukoliko patite od bolnih mensturalniuh ciklusa svakog meseca i imate simptome koji uključuju snažne bolove u predelu stomaka i grudi.

Ovo su neki od prirodnih lekova za smanjenje bolove tokom ciklusa:

Povećajte unos kalcijuma, magnezijuma i vitamina D

Kalcijum, kao i vitamin D, pomažu kod opuštanja mišića zbog čega su delotvorni i kod menstrualnih grčeva.
Tokom poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa nivo magnezijuma u telu žene naglo opada što može uzrokovati nakupljanje vode u telu, grčeve, glavobolju i nisku toleranciju na bol.

Rekreacija

Reekreacija poboljšava cirkulaciju, ali i oslobađa endorfin-hormon sreće koji podiže granicu izdržljivosti na bol, te lagani oblik rekreacije poput hodanja, laganog trčanja i joge mogu značajno smiriti i ublažiti menstrualne bolove.

Tople obloge

Ako osetite bol, zagrejte termofor, lezite na leđa i opustite mišiće. Termofor stavite na donji deo stomaka, on će opustiti mišiće i smanjiti bolove.

Duži san

Tokom prvih dana menstruacije, većina žena se oseća umornije nego inače. U ovim danima poslušajte telo i odspavajte popodne ili lezite u krevet ranije. San će opustiti telo i smanjiti bol.

Pročitajte još: Najčešći uzrok OPADANJA KOSE: Rešite problem na vreme

Jedite ovu hranu

Za menstrualne bolove bitno je da jedete hranu bogatu kalcijumom poput mleka ili jogurta ali i banana. . Pojačajte unos ovih namirnica nekoliko dana pre menstruacije.
Takođe, riba obiluje omega-3 kiselinama koje smiruju grčeve, dok zeleno povrće i piletina sadrže gvožđe koje se gubi tokom menstruacije.

Izbegavajte ovu hranu

Izbegavajte masnu i prženu hranu. Ona dugo ostaje u sistemu za varenje, pa time može izazvati pojačane bolove. Isto tako, slana hrana izaziva zadržavanje vode u telu i nadutost koja će pojačati bolove u stomaku. Izbegavajte i kofein i alkohol.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.