Oglas
· · Komentari: 0

PREBOGATE SU VITAMINIMA: NAMIRNICE ZA ZDRAVIJI MOZAK I JAČE MIŠIĆE: Prebogate su vitaminima

Pogledajte kako putem antioksidanasa, koji se nalaze u hrani, možete da ojačate vaš mozak i mišiće!

1716472273_shutterstock_2306863315.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Antioksidansi nam pomažu u normalnom funkcionisanju organizma i sprečavaju neurodegenerativne bolesti - progresivan gubitak neurona, kao što su Alchajmer i Parkinsonova bolest. Kod akutnih bolesti naše telo je pod udarom oksidativnog stresa i gubitka antioksidantnih odbrambenih mehanizama. I tu na scenu nastupaju antioksidansi koji se bore brotiv slobodnih radikala.

Zbog toga je važno šta jedemo. Antioksidante možemo da nađemo u brojnim namirnicama koje su bogate vitaminima C ili E, ali i ostalim.

Kako starimo sve su nam više potrebniji jer s godinama podložniji smo različitim bolestima. Na primer, stanje sarkopenija koje karakteriše gubitak mišićne mase i manjak snage, može da se pojavi u tridesetim godinama I iz decenije u deceniju da napreduje, piše britanski Telegraf. Kako bismo stali na put tome, najnovija japanska studija predlaže upotrebu antioksidanasa koji će da utiču na održanje mišićne mase i kognitivnih sposobnosti.

Nutricionistkinja Sem Rejs savetovala nekoliko vitamina putem kojih možemo da unosimo dovoljnu količinu antioksidanata.

Vitamin C: limun, paprika, kupus, dinja
Vitamin E: maslinovo ulje, spanać, avokado, orasi, semenke
Cink: meso, jaja, žitarice od celog zrna
Selen: brazilski orasi, bademi
Polifenoli: šareno voće i povrće (paprike, šargarepa, luk, pečurke, paradajz)

Mondo 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas