Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРЕБОГАТЕ СУ ВИТАМИНИМА: НАМИРНИЦЕ ЗА ЗДРАВИЈИ МОЗАК И ЈАЧЕ МИШИЋЕ: Пребогате су витаминима

Погледајте како путем антиоксиданаса, који се налазе у храни, можете да ојачате ваш мозак и мишиће!

1716472273_shutterstock_2306863315.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Антиоксиданси нам помажу у нормалном функционисању организма и спречавају неуродегенеративне болести - прогресиван губитак неурона, као што су Алцхајмер и Паркинсонова болест. Код акутних болести наше тело је под ударом оксидативног стреса и губитка антиоксидантних одбрамбених механизама. И ту на сцену наступају антиоксиданси који се боре бротив слободних радикала.

Због тога је важно шта једемо. Антиоксиданте можемо да нађемо у бројним намирницама које су богате витаминима Ц или Е, али и осталим.

Како старимо све су нам више потребнији јер с годинама подложнији смо различитим болестима. На пример, стање саркопенија које карактерише губитак мишићне масе и мањак снаге, може да се појави у тридесетим годинама И из деценије у деценију да напредује, пише британски Телеграф. Како бисмо стали на пут томе, најновија јапанска студија предлаже употребу антиоксиданаса који ће да утичу на одржање мишићне масе и когнитивних способности.

Нутриционисткиња Сем Рејс саветовала неколико витамина путем којих можемо да уносимо довољну количину антиоксиданата.

Витамин Ц: лимун, паприка, купус, диња
Витамин Е: маслиново уље, спанаћ, авокадо, ораси, семенке
Цинк: месо, јаја, житарице од целог зрна
Селен: бразилски ораси, бадеми
Полифеноли: шарено воће и поврће (паприке, шаргарепа, лук, печурке, парадајз)

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas