Oglas
· · Komentari: 0
san

Šta se dešava sa kožom ako ne spavamo dovoljno? Hronična neispavanost može da ima dugoročne posledice

Dobar san je važan za mnoge aspekte života.

1634804160_Depositphotos_231582690_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Lako je ući u obrazac sve manjeg spavanja. Iako se možda ne čini kao velika stvar, spavanje manje od sedam sati može da nanese štetu vašem mentalnom i fizičkom zdravlju. Postoji i još jedan vidljiviji neželjeni efekat malog spavanja: prerano starenje kože.

Dermatolog Dženel Astarita govori zašto je san od velikog značaja za održavanje zdrave kože.

- Tokom sna telo se odmara i regeneriše eliminacijom i zamenom mrtvih ćelija, uključujući kožu i krvne ćelije. Više sna takođe snižava nivo hormona stresa kortizola, koji izaziva oštećenja slobodnih radikala na koži i drugim sistemima u telu.

Pročitajte još: Jabuke su odlične za PROMUKLOST i BOL U GRLU, ali ako želite da iskoristite njihov MAKSIMUM, morate da ih ISPEČETE

Dovoljno sna ima desetine prednosti protiv starenja za kožu, uključujući prirodnu proizvodnju kolagena izazvanu spavanjem, koja sprečava opuštenu kožu i bore. Tako s vremenom dosledno neispavanost može izazvati brže iscrpljivanje elastičnosti kože.

Šta se dešava sa kožom ako ne spavamo dovoljno?

Ne samo da će se naše telo osećati umorno ako spavamo manje sati, već ćete poremetiti i opšti ciklus spavanja i ti efekti će se pokazati na našem licu. Manje spavanja utičete na nivo pH vrednosti kože, što smanjuje nivo vlage i iscrpljuje prirodni sjaj, piše Real Simple.

Astarita napominje da nedostatak sna takođe znači da telo nema dovoljno vremena da regeneriše ćelije oštećene od izlaganja suncu ili mrlja, što znači da ćete verovatnije ujutru primetiti male linije i promenu boje.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas