Oglas
· · Komentari: 0

HRANA I LEK: Sve prednosti korišćenja MASLINA u ishrani

Masline potiču sa istočnog dela Sredozemnog mora, ali su sada rasprostranjene na celom Mediteranu, kao i drugim zemljama i kontinentima.

1637223778_masline.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Drvo masline je kvrgavo i vijugavo. Može doseći visinu od l2 metara. Listovi su sivozeleni, sa unutrašnje strane dlakavi. Cvetovi su žućkasto beli i mirisni.

Ulje masline je lekovito

Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Sprečava delovanje različitih bakterija. Deci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja posle jela.

Protiv visokog krvnog pritiska pomaže čaj od maslinovog lišća

Kuva se 20 listova u 3 dl  vode, dok ne prokuva na 2 dl, zatim se procedi i zasladi medom. Pije se ujutro i uveče  pre jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.

Protiv kamenca i peska žučne kese i tegoba jetre uzima se 200 grama maslinovog ulja pomešanog sa 0,5 gr. mentola i l žumancetom. Ova smesa se deli na tri dela i pije u toku par sati. Posle ulja se popije malo crne kafe.

Lišće i kora masline kuvaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 gr lišća i kore ostavlja se u 1 l vina 3 dana, nakon toga se 3 do 4 dana pije po 1 vinska čaša.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas