Oglas
· · Komentari: 0

Kako zaista čaša HLADNE VODE deluje na organizam: Donosi više štete nego koristi, povedite računa tokom letnjih meseci

Bez obzira koliko nas rashlađuje tokom tropskih vrućina, čaša hladne vode nije dobra opcija za naš organizam

1655471916_pexels-pixabay-416528.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Kada krene leto, hladna voda se uvek mora naći u našim frižiderima ili bar kockice leta u zamrzivaču koje hlade vodu iz česme. Iako mislimo da nam prija i da nas rashlađuje, dejstvo čaše hladne vode nije baš dobro i već neko vreme zabrinjava stručnjake.

Neke studije su pokazale da hladna voda dodatno slabi već oslabljen imunitet. Pored toga, ona sužava krvne sudove, što može dalje dovesti do nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Možda vam nije palo na pamet, ali isto tako može da ošteti zubnu gleđ.

Čak iako sama voda na sobnoj temperaturi može biti lošijeg kvaliteta ili ukusa, ukoliko se ohladi to se vrlo lako može "zamaskirati". Negativan uticaj hladne vode tu se ne završava: ona može izazvati i respiratorne probleme, zgrušavanje i otežavanje izbacivanja sluzi, glavobolje, prehladu, probleme sa gutanjem i varenjem hrane.

Istraživanje iz 2001. godine Odeljenja za neuronauku u Univerzitetskoj bolnici u Upsali u Švedskoj, došlo je do pzaključka da je 7.6% žena doživelo simptome glavobolje nakon ispijanja 150ml ledeno hladne vode.

Ako vam je imunitet slab, a konzumirate hladnu vodu treba da znate da ona umanjuje sposobnost organizma da se bori sa bakterijama i virusima. Ona ima uticaja i na naš krvni pritisak, grlo, respiratorni sistem, nerve, ali i digestivni trakt i imuni sistem.

Hladna voda može dosta otežati varenje i gutanje hrane. Posebno je potrebno da je izbegavaju osobe sa stomačnim problemima ili problemima sa gutaanjem. Zato se ne preporučuje starijim osobama i bebama. Preporučljivija je za sportiste, starijoj deci sa prekomernom težinom, osobama sa niskim krvnim pritiskom i onima koji boluju od multipla skleroze.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas