· · Komentari: 0
VRTOGLAVICA

UPALA UHA posle prehlade je veoma opasna, a LEČENJE će vas ZABRINUTI

Jake vrtoglavice praćene mučninom, povraćanjem, otežanim kretanjem mogu da nastanu i usled upale vestibularnog nerva, odgovornog za održavanje ravnoteže.

1604318797_Depositphotos_66957019_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ova upala se često teško otkriva, jer se živac nalazi duboko u uhu, tako da se običnim pregledom konstatuje uredan nalaz.

- U slučaju upale vestibularnog nerva pacijent navodi da je vrtoglavica nastala naglo, veoma često nakon neke prehlade - kaže dr Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun".

Pročitajte još: Gazimo ga, ŠUTIRAMO, bacamo, a od njega se pravi OBLOG za PROŠIRENE VENE

Pregled otkriva
Pregledom se uz ovo stanje konstatuje i nevoljno kretanje očnih jabučica, a prilikom stajanja ili hodanja pacijent vrlo često oseća da pada u stranu.

Iako su simptomi upale vestibularnog nerva vrlo jaki i neprijatni, izlečenje je spontano. Doktorka Valjarević kaže da tegobe prestaju za sedam do 15 dana i ne ostavljaju posledice:

Bakterijski otrov iz šupljine uha idu dalje!

- Osim upale vestibularnog nerva i akutna upala srednjeg uva može da bude komplikovana vrtoglavicom. Bakterijski otrovi iz šupljina srednjeg uva preko određenih anatomskih membranoznih struktura prolaze u unutrašnje uvo i dolazi do širenja infekcije i pojave vertiga. Ovakve vrtoglavice prolaze sa izlečenjem akutne upale srednjeg uva primenom antibiotika ili, po potrebi, uz terapijsko zasecanje bubne opne sa stavljanjem aeracione cevčice ili bez toga.

Pročitajte još: Evo kako brze dijete UTIČU na organizam

Kod hroničnih upala srednjeg uva, dugotrajni zapaljenski proces dovodi do destrukcije koštanih struktura unutrašnjeg uva tako da trajno rešenje problema predstavlja hirurško lečenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.