· · Komentari: 0
TRUDNOĆA

TRUDNICE koje koriste KANABIS zbog jutarnje mučnine RIZIKUJU strašan POREMEĆAJ

U do sada najvećoj studiji ikada urađenoj o upotrebi marihuane tokom trudnoće, istraživači su otkrili da trudnice koje je koriste mogu da povećaju rizik da dete razvije autizam.

1598601242_Depositphotos_71521025_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Žene koje su koristile kanabis tokom trudnoće imale su 1,5 puta veću verovatnoću da rode dete s autizmom, rekla je autorka studije dr Darin El-Čar iz Istraživačkog instituta bolnice u Otavi.

Pročitajte još: TRUDNICE za vreme KORONA VIRUSA: Evo šta bi trebalo da ZNAJU

Inače, dosadašnje studije pokazale su da je upotreba marihuane tokom trudnoće povezana sa niskom težinom bebe po porođaju, impulsivnošću, hiperaktivnošću, problemima sa poremećajem pažnje i drugim kognitivnim i bihevioralnim problemima kod dece.

Studija ne pokazuje povezanost, ali posledicu - da!

U poslednjoj, kanadskoj studiji ispitano je 2.200 žena koje su rekle da su koristile samo marihuanu tokom trudnoće, dakle bez korišćenja duvana, alkohola ili drugih opijata. Studija nije obuhvatila količinu i vrstu marihuane koju su žene koristile tokom trudnoće.

Stručnjake zabrinjava porast korišćenja marihuane širom sveta.

I dok je studija mogla samo da pokaže povezanost, a ne i uzrok i posledicu, istraživači su rekli da su dali sve od sebe da eliminišu zbunjujuće faktore. Ono što zabrinjava je činjenica da upotreba marihuane tokom trudnoće raste širom sveta.

Pročitajte još: Imate problema sa NESANICOM! Jedan KUĆNI TRIK je uspešno rešava

Pošto marihuana postaje legalizovana i društveno prihvatljivija, istraživači zdravstvene zaštite brinu da će majke koje misle da je to bezbedno koristiti lečenje jutarnje mučnine ili koristiti ovu biljku rekreativno, uprkos tome što i dalje nije sprovedeno dovoljno istraživanja o dugoročnom uticaju marihuane na plod.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.