Oglas
· · Komentari: 0
KORISNO

Zdravstveni simptomi koje NIKADA ne biste smeli ignorisati - od nespretnosti do bolova u vilici!

Doktorka Mišela Sorensen otkrila je uobičajene simptome koji bi mogli biti ozbiljni.

1610180391_Depositphotos_128045902_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Rekla je da naizgled bezazlene žalbe mogu upozoriti na osnovno stanje; bolovi u vilici zapravo mogu biti znak srčanog udara; nespretnost može biti preteča moždanog udara ili drugih bolesti u mozgu, rekla je ona.

Pročitajte još: Ovo je razlog: Evo zbog čega se neke žene stide svojih nogu

Bol u vilici može biti prvi znak upozorenja za ozbiljna stanja poput raka i srčanog udara, upozorio je lekar. Mišela Sorensen savetuje žene kako da primete neke opasne simptome i da se odmah obrate lekaru opšte prakse. Dr Sorensen je rekla da su naizgled bezazlene bolesti često znakovi upozorenja koji se kriju pred očima: uporna žeđ je rani znak dijabetesa, tupa bol u licu znak srčanog udara i suv kašalj prepoznatljiv simptom astme.

Pozvala je žene da budu posebno oprezne u vezi sa promenama probave, a nadimanje i zatvor su među retkim simptomima raka jajnika koje je notorno teško dijagnostikovati. - Ako ste primetili promenu na svom telu, čak i ako ste sigurni da je to samo zato što ste umorni ili istrošeni, nemojte to zanemariti - niko ne poznaje vaše telo bolje od vas - rekla je doktorka.

Bol u vilici

Iako srčanim napadima obično prethodi ogromno stezanje u grudima, dr. Sorensen kaže da neki - posebno pacijenti sa dijabetesom - ne osećaju ništa osim bola u glavi. Senzacija je obično tupa bol koji se proteže duž lica i dole u ​​ruku - objasnila je dr Sorensen. - Zaista je važno ne zanemariti - rekla je.

Pročitajte još: Izgubila bitku sa koronom: Doktorka Sonja Rakočević preminula u 48. godini

Promene u probavi

- Promene u teksturi, učestalosti i radu creva koje traju duže od nekoliko dana treba prijaviti lekaru radi skrininga na rak debelog creva - rekla je dr. Takođe je važno proveriti nadimanje i zatvor, čak i ako ste pregledani poslednjih meseci.

Nespretnost

Nespretnost može biti preteča moždanog udara ili drugih bolesti u mozgu - rekla je dr Sorensen. Suptilne znakove poput ponavljanog ispuštanja stvari, gubitka potpune kontrole nad nogama i borenja da hodate u pravoj liniji navela je kao potencijalni razlog za zabrinutost ako nastave.

Pročitajte još: Ne postoji lek za MUCANJE i niko mu ne zna pravi uzrok

Neobjašnjiv gubitak kilograma

Iako je gubitak kilograma dijetom i vežbanjem razlog za slavlje, dr Sorensen kaže da je nagli gubitak kilograma često znak da se vaše telo bori protiv infekcija ili nečeg zlokobnijeg. - Gubitak od više od pet procenata vaše telesne težine u razmaku od četiri do osam nedelja, bez ikakvih promena u načinu života, treba proveriti kod lekara kako bi se isključila autoimuna stanja ili maligni tumori poput raka - savetuje je dr Sorensen.

Uporan noćni kašalj

- Blagi, ali uporni kašalj koji se javlja kasno uveče malo je poznati simptom astme - otkrila je dr. Kašalj je obično suv, rekla je, i treba ga proveriti kako bi se sprečilo dugotrajno oštećenje pluća.

Pročitajte još: "Velika tragedija koja me je mnogo potresla": Dr Grujičić saopštila PORAŽAVAJUĆE VESTI

Otežano disanje

Kratkoća daha može biti znak da jednostavno niste sposobni, ali takođe može biti i rano upozorenje na anemiju, smanjeni nivo crvenih krvnih zrnaca koji transportuju kiseonik po telu. - Ako ga nemate dovoljno, to je kao da sve vreme na velikoj nadmorskoj visini - rekla je. Najčešći uzroci anemije su nedostatak vitamina B12 i gvožđa, koji je raširen kod žena u reproduktivnom dobu zbog mesečnog gubitka menstrualne krvi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas