Oglas
· · Komentari: 0
Samoodbrana

Novi dizajn lansera iritanta (FOTO)

Od nesmrtonosnog ili manje smrtonosnog oružja (kako se sve češće naziva) za civilnu upotrebu najpoznatiji su sprejevi sa agensima (ekstrakt paprike, CN i CS) i elektrošokeri ili omamljivači

1617802810_JPX.jpg
JPX - foto: "Piekson"
Oglas

"Piekson" iz Švajcarske je relativno mlada kompanija specijalizovana za proizvodnju tehnologije samoodbrane na bazi biber-spreja. NJihovi "konji za trku" su JPIKS, JPIKS4 i JPIKS6.  

Pročitajte još: Samoodbrana Alternativom

Za direktnu odbranu najefikasniji je na daljinama od 1,5 do 4,5 metara, foto: "Piekson", foto: "Piekson"

U pitanju su pištolji-lanseri iritanta pod službenim nazivom Piekson 400kS, što je fensi naziv za verziju OC. Ovaj iritant ima snagu od 400.000 Skovila, dok je industrijski standard duplo manji, a u razvoju je još jači od 500.000 Skovila. Samo oružje  ima dve odnosno četiri cevi, u zavisnosti koji je model u pitanju.  

Iako postoje određene razlike, praktično, način rada svih modela je isti. Iz cevi prečnika 14 i dužine 109 milimetara se ispaljuje iritant. Posle opaljenja, barutni gasovi deluju na klip koji potiskuje OC punjenje. Kako je kraj patrone-kanistera sužen, tako se dobija koncentrisan i jak mlaz, koji ima krajnji domet 7 metara što baš i nije malo za ovu vrstu oružja.  

Model JPIKS6 ima mogućnost montiranja baterijskih lampi i lasera, foto: "Piekson"

Proizvođač tvrdi da je sredstvo najefikasnije na daljinama od 1,5 do 4,5 metara za direktnu odbranu. Na distancama kraćim od metar i po mlaz ima preveliku brzinu, odnosno kinetičku energiju, pa je moguće da izazove mehaničko oštećenje oka. S druge strane, na daljinama preko 4,5 metra, koncentracija mlaza ne mora biti dovoljna za trenutno onesposobljavanje napadača. 

Ipak, ukoliko su napadači, udaljeni sedam metara, moguće je ispaliti jednu ili dve patrone i na taj način napraviti oblak agensa koji ih može navesti da se predomisle. U svakom slučaju, ukoliko dođe do odbrane života, uvereni smo da se niko neće baviti premeravanjem distance.  

Laka zamena kontejnera sa iritantom na modelu JPIKS4, foto: "Piekson"

Svi pištolji-lanseri su izrađeni od vrlo kvalitetne plastike, male su mase i imaju klasične otvorene nišane. Modeli JPIKS4 i 6 imaju mogućnost montiranja baterijskih lampi i lasera, baš kao i savremeni pištolji koji koriste bojevu municiju. Sudeći po povratnim informacijama od službenih i civilnih korisnika, može se steći utisak da je u pitanju efikasno sredstvo za samoodbranu, ukoliko ne možete ili ne želite da koristite klasično ručno vatreno oružje. 

Pročitajte još: Mlaz SPASA

Švajcarski pištolji-lanseri koriste jedinstveni sistem pomoću kojeg se tečni iritant izbacuje u obliku mlaza, foto: "Piekson"

Ipak, nije sve baš sjajno i bajno kada su u pitanju "Pieksonovi" proizvodi u pitanju. Cena je, blago rečeno, švajcarska. Osnovna konfiguracija JPIKS4 u Americi se prodaje za više od 400 dolara, dok pakovanje sa četiri bojeve i četiri vežbovne patrone košta oko 90 dolara. Upravo visoka cena predstavlja i najveću prepreku široj upotrebi. 

Ninoslav Trifunović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas