· · Komentari: 0
Kimber K6s

Saznajte zašto je ovaj revolver dobio nadimak "Džepna atomska bomba"

Za četiri godine od kada je njujorški „Kimber“ napravio svoj prvi revolver, potražnja za njim se ne smanjuje, naročito u redovima policijskih jedinica

kimber.jpg
kimber - Dragan ŠAPONJIĆ

Na štandu kompanije “Kimber” tokom sajma IWA u Nirnbergu 2019, bili smo u prilici da detaljnije razgledamo više verzija malenog K6s. Pokazalo se da je donekle inovativna konstrukcija kompaktnog revolvera bila odličan potez jer je “Kimber” (poznat pre svega po pištoljima baziranim na M-1911) proširio gamu sa šest različitih verzija plus specijalne serije sa gravuroma i drškama po narudžbini.

Lak pristup za brzo punjenje

Savršene proporcije

Potražnja se ne smanjuje, a interesovanje za ovaj revolver pokazale su čak i neke policijske agencije, što je u vreme ofanzive modernih pištolja jako neobično. To znači da su policajci, koji u SAD predstavljaju službu najizloženiju oružanim napadima (i posledično sa najviše iskustva u borbenoj upotrebi "kratkih cevi") prepoznali neke praktične prednosti ovog modela. Iako su neki tvrdokorni tradicionalisti u policijskim redovima do današnjih dana ostali verni revolverima punog formata, još od osamdesetih godina prošlog veka, revolveri se uglavnom posmatraju kao dopunsko, tzv. "bek-ap" oružje u kompaktnom pakovanju. Svakako najpopularniji su bili Smit-Veson sa "J" ramom i njegove kopije. Novi Kimber K6s nudi znatno više od toga.

Osnovni model K6s je izrađen glodanjem, od kvalitetnog nerđajućeg čelika. Ima okidački mehanizam koji funkcioniše samo u režimu dvostruke akcije (DAO), cev dugu 51 mm i kapacitet doboša od šest metaka kalibra .357 Magnum. Prilično uobičajeno. Ali, sa masom od 642 grama i najvećom širinom od samo 35 mm to je najlakši revolver u ovom kalibru izrađen kompletno od čelika, a istovremeno ima najmanju širinu među "šestopucima".

Idealne proporcije za nošenje i upotrebu

Pročitajte još: Zamišljen je kao kompaktno oružje za celodnevno nošenje, ali filipinski revolver RIA AL 3.1 ipak NIJE MINIJATURAN

Obrada je na očekivano visokom nivou, finiširanje je odlično, a sve ivice na oružju su zaobljene tako da ne kače za odeću, jer podrazumeva se da je revolver ovog formata namenjen skrivenom nošenju. Skriveni udarač rešava najveći problem, ali u “Kimberu” su se potrudili da strelcu baš ništa ne zasmeta. Nišani koji se uobičajeno sastoje od niske mušice i useka u ramu u obliku slova "U" kod K6s su pažljivo projektovani, tako da uprkos niskom profilu daju sasvim pristojnu sliku. Zadnji nišan je savršeno uklopljen, prati siluetu rama, ali je mat crn, sa finim horizontalnim radlovanjem koje eliminiše odsjaj. Baš kao i na niskoj, upadljivoj mušici, sa obe strane širokog pravougaonog ureza postavljene su tricijumske cevčice koje daju jasnu nišansku sliku i u lošim svetlosnim uslovima.

Precizan i dovoljno snažan

Stranice kratke ali udobne drške savršeno su uklopljene i kupci mogu da biraju između nekoliko opcija - tvrda guma, drvo bogate teksture, oštro čekirani G10 ili “Krimson Trejs” sa ugrađenim laserskim markerom. Najkompaktniji model obeležen je sa DC od dip kaver (dobro skriveno). Verzija CDP nudi komabinovan finiš sa crnim ramom prekrivenim DLC zaštitom, sjajno ispoliranom cevi i dobošem, sa čekiranim drškama od ružinog drveta.

Oznaka TLE je skraćenica od taktikal lou enforsment (sprovođenje/uspostavljanje zakona), što ukazuje na ciljnu grupu korisnika. Ovi revolveri imaju oštro čekirane drške od G10 koje pružaju vrlo siguran hvat, tricijumske nišane i mat crni DLC finiš. Zahvaljujući sadržaju keramičkih nano čestica, DLC ima vrlo visoku površinsku tvrdoću. Uz to je nereflektujući, otporan na grebanje, a pritom ima i funkciju suvog maziva jer mu je koeficijent trenja izuzetno nizak. Ova familija K6s dopušta izbor između dve dužine cevi - 51 ili 76 mm. Ta opcija ima smisla ako planirate da (bar povremeno) koristite municiju kalibra .357 Magnum. Bez obzira na korišćenje “brzih” baruta koji u potpunosti izgorevaju u milisekundi, cev duga 51 mm ipak je prekratka “lansirna rampa” da bi snažan metak poput .357 Magnum razvio pun potencijal. Iako je u ponudi modernih revolvera skoro nemoguće naći model namenjen isključivo za kalibat .38 Spl. ovaj metak je idealno rešenje za revolver taktičke namene. Precizan, dovoljno snažan uz relativno laku kontrolu. Zato ga u borbenim uslovima koriste i anti-terorističke jedinice bez obzira što njihovo oružje može da koristi moćniju municiju. Ispaliti snažan Magnum iz malog, laganog K6s nikako nije zadovoljstvo. Čak i u matičnoj kući će vam preporučiti da u tom slučaju nosite rukavice jer je trzaj snažan i oštar.

Osećaj potpune kontrole

Za tradicionaliste, verzija sa spoljašnjim udaračem

Za revolver dvostruke akcije kvalitet okidanja je esencijalna odlika. Naročito kada je to jedina opcija. Okidač kod K6s je dobro isprojektovan i sila okidanja se kreće oko 4,5 kg što je bolje od većine serijskih modela. Ipak, čak i bitniji od težine je gladak, ujednačen hod okidača. Kod Kimbera je to sasvim pristojno odrađeno, ali sa iznenađujuće dugim hodom. Pritom, ako ste dovoljno pažljivi, primetićete čak tri “kolena” na okidaču. U realnim uslovima ovo ne predstavlja problem, čak je i poželjno da bi se umanjio rizik od incidenta u stresnim okolnostima. Za ljubitelje klasičnog DA/SA sistema Kimber nudi i opciju sa uobičajenim, spoljašnjim udaračem.

Hod okidača na DA je identičan kao kod osnovnog modela, ali zahvaljujući izloženom udaraču sada ga možete zapeti i pripremiti za zaista lakih i odsečnih 1,5 kg. Poluga okidača je udobno oblikovana, sa zaobljenim ivicama i glatkom površinom. Nešto veća širina doprinela bi subjektivnom osećaju da je sila okidanja manja ali najbitnije je da strelac ima osećaj potpune kontrole.

Odlična nišanska slika

Osim okidača, jedina komanda je dugme za oslobađanje doboša koje se angažuje uobičajenim guranjem unapred, ali je potrebna sila za to iznenađujuće mala. Svi pokretni delovi su tesno upasovani uz minimalne zazore, bez klimanja, ali rade glatko i bez otpora. Doboš u preseku ima oblik zaobljenog šestougla i jednom zarotiran vrti se dugo, kao točak na ruletu. Razmak između komora je minimalan jer na drugi način ne bi bilo moguće ostvariti širinu od samo 35 mm. Svejedno, to ne utiče na čvrstinu i izdržljivost oružja pa je K6s od ponosnih vlasnika dobio nadimak “džepna atomska bomba”.

Pročitajte još: Apsolutno neuništiv! Ruger Sekjuriti Siks nakon ispaljenih milion i po metaka ostao neoštećen

Očekuje se da uskoro na "meniju" bude i verzija sa portovanom cevi, podesivim nišanom i opcionom većom drškom jer se ljubitelji raspituju za mogućnost nabavke "target" modela. Širi se i spisak proizvođača dodatne opreme, brzih punjača, futrola... Po svemu sudeći, ovaj praktični "mališan" ima sigurnu budućnost.

foto: Dragan Šaponjić

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.