Oglas
· · Komentari: 0
ODMOR

ODVOJEN odmor je osveženje ili TEST za vezu? Da li je lekovit ili korak do RASKIDA?

Zašto pojedini parovi letuju odvojeno? I da li je to opasno za vezu?

1625645560_shutterstock_440696080.jpg
Foto: Šater
Oglas

Psiholog i licencirani psihoterapeut Sanja Stanić kaže da postoji čitav niz razloga koji navodi parove na takvu odluku:

- Dinamika partnerskih odnosa, u zavisnosti od faze u kome se oni nalazi, određuje razloge za planiranje zajedničkih ili odvojenih putovanja - kaže psihoterapeut.

Pročitajte još: Nekada su oženjeni MUŠKARCI živeli duže, a sada se SAMCI bolje hrane?!

Zreli parovi letuju odvojeno

Deca, takođe, menjaju dinamiku partnerskih odnosa i na letovanju. Kvalitet odnosa, u velikoj meri, određuje kako će se parovi organizovati kada su u pitanju zajednička letovanja. Simbiotski povezani partneri neće uopšte planirati odvojen odmor, a oni kojima je važna individualnost češće će se odlučivati na to.

Samo patološki vezani parovi ni ne pomišljaju na mogućnsot odvojenog odmora.

Najčešći razlozi za odlazak na letovanje bez druge polovine su nemogućnost da se usklade zahtevi posla, porodičnih obaveza i odmora. Neretko, par ima različite potrebe tokom odmora i ako su dovoljno zreli da o tome razgovaraju, često se ideja odvojenih odmora spontano nametne.

Jedan voli more, drugi planinu

- Jedan partner savršen odmor zamišlja kao aktivno prikupljanje novih iskustava, a drugi kao izležavanje, čitanje, plivanje i uživanje na plaži. Kompromisi u mnogim slučajevima mogu biti teški ili nemogući. Različitost u shvatanju uživanja postaje razlog za konflikte, a partneri koji su imali takva iskustva izlaz nalaze u odvojenim letovanjima - objašnjava Stanićeva.

Pročitajte još: Stari-novi TREND: Kendal Džener i Gvinet Paltrou nose papuče kakve do juče niko ne bi obuo! (FOTO)

I druge razlike mogu biti dobar razlog za odvojeni odlazak na odmor. Jedni vole more, drugi planinu.

Foto: Depozit

Neki su pre za odmor na uvek istom mestu, a drugi svake godine žele da menjaju destinaciju. Međutim, neretko je tu i potreba da se partneri odvoje i naprave pauzu u međusobnom odnosu. Odlazak na more sa drugim parovima ili porodicama u nekim slučajevima bude prelazno rešenje, jer partneri tada često manje provode vremena zajedno.

Pročitajte još: Beba Bridžet Džouns: Rene Zelveger konačno sa mališanom (FOTO)

Test zajedništva
Ako se partneri dugo nisu razdvajali, onda su odvojena putovanja dobar test zajedništva, ističe psiholog. Međutim, letovanje bez partnera najčešće nije samostalni odmor. Zapravo su česte kombinacije sa decom, rođacima ili prijateljima.

Ali kada na letovanju upoznate osobu koja je na odmor došla bez druge polovine, često se zapitate da li u njihovom odnosu sve dobro funkcioniše?

Odvojen odmor je i zasiđenost vezom

- Odvojen odmor može biti posledica zasićenosti i problema u vezi. U tom kontekstu, to je prilika da se stvari sagledaju iz drugačije perspektive i da se razmisli u kom pravcu partneri žele da pođu. Da na miru, bez bura svakodnevice, razbistre svoja osećanja i uvide prioritete u životu - kaže Stanićeva.

Pročitajte još: Šik na moru: TURBAN krije lošu frizuru! (FOTO)

Odvojeni odmor poboljšava kvalitet veze

Simpatija na odmoru
- Osobe koje su sklone ljubavnim avanturama, sklone su im u svim životnim situacijama. Putovanje bez partnera može da rezultira novom simpatijom, flertom ili vezom. Za to je najmanje uzrok letovanje samo po sebi.

Na pitanje da li odvojeni odmor može doprineti kvalitetu veze, psiholog kaže:

Odvojen odmor je dobra prilika da se sagleda veza

- Odvojeni, kao i zajednički odmori su prilika da se nova situacija iskoristi kao povod da se emotivni odnos sagleda iz novog ugla. Kako se osećam bez partnera? Da li želim da mu ispričam šta mi se događa, kakva su mi iskustva? Da li mi nedostaje? Da li ćemo se uželeti jedno drugog? - kaže Sanja Stanić.

Pročitajte još: Pitali su muškarce: Kako izgleda savršena žena? Evo FOTO ROBOTA!

Koliko je pojava odvojenog letovanja učestala kod mlađih osoba?

- Mladi parovi, koji razmišljaju o zajedničkom životu, letovanja posmatraju kao prvi ozbiljan test zajedništva. Tada mnogo više vremena provode zajedno i upućeni su jedno na drugo. Ako pak letuju u većem društvu, imaće priliku da svoj odnos sagledaju u odnosu sa drugim bliskim ljudima. Nije retkost da zajedničko letovanje bude povod za raskidzaključuje psihoterapeut Sanja Stanić.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas