Oglas
· · Komentari: 0
PAROVI

Žena koja se žrtvuje postane DOSADNA, a pažljiv muškarac je mlakonja! Gde je sredina?

Da li je važnije ostati svoj ili se prilagoditi partneru?

1614693154_Depositphotos_89484212_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Za skladan partnerski odnos neophodna je ljubav, ali i kompromis. Šta sve podrazumeva kompromis u ljubavi, na šta treba pristajati, a kada je to apolutno nemoguće, objašnjava psiholog i psihoterapeut Sanja Stanić.

Pročitajte još: Anđelka Jelić upozorava kako prepoznati TOKSIČNU vezu, a kako se suprotstaviti NASILNIKU

- U praksi psihologa i psihoterapeuta često se postavlja pitanje da li je važnije ostati svoj ili se prilagoditi partneru? Nažalost, ne postoji formula koja bi dala lak odgovor na ovo pitanje. Istini je najpribližnije to da je za kvalitetan odnos potrebno i jedno i drugo. Proces prilagođavanja je neophodan da bi se razvilo zajedništvo - kaže psihoterapeut.

Žena žrtva
- Kulturološki je to čest model žene koja se žrtvuje za muža i porodicu. Odriče se svojih interesovanja i potreba, a sopstvene interese stavlja u drugi plan. To je široko prihvaćeno kao vrhunski izraz ljubavi i posvećenosti. Kako deca rastu, nije im toliko potrebna, a svom suprugu postaje nezanimljiva. On ima mnogo interesovanja, izlaz nalazi u poslu, a neretko i u drugoj ženi.
Kompromis nije kapitulacija!

Kompromis u partnerskim odnosima za neke predstavlja blažu reč za "kapitulaciju", odnosno pristajanje na nešto što u drugim okolnostima ne bismo prihvatili.

- Kompromis nije odustajanje i poništavanje sebe, već podrazumeva trud, napor da se pronađe rešenje koje je dovoljno dobro za oba partnera i unapređuje njihov odnos- ističe Stanićeva.

Pročitajte još: Tri razloga zašto je vaš PRVI DEJT bio i POSLEDNJI

Kako izgleda kada jedan od partnera insistira da uvek bude po njegovom? Kakva je sudbina takvih emotivnih veza i brakova?

- Nepopustljivi model je čest model ponašanja muškarca, koji, bez obzira na to da li je na poslu na rukovodećoj ili u podređenoj poziciji, u kući mora da bude u pravu i uvek kako on želi - ističe Stanićeva.

Patrijarhalni model je sve manje održiv!

Kako je klasični patrijarhalni model sve manje održiv zbog promenjenih odnosa u društvenoj sredini, takav obrazac nametanja kod supruge i dece često nailazi na otpor. Model muške dominacije nije spreman na kompromis i pojačava pritisak i zahteve. Konflikti postaju sve češći i žešći.

Kompromis nije žrtva Foto: Depozit

Ženska nepopustljivost izražava kao česta reakcija na nepopustljivost partnera koja se samopotvrđuje tako što u svakoj situaciji protivureči ili radi suprotno. Pristajanje na to, njoj, zaista, izgleda kao kapitualacija. S vremenom podriva odnos i partneri postaju umorni jedno od drugog.

Pročitajte još: Izgled PALCA otkriva kakvi ste u vezi, a evo šta vam LINIJA LJUBAVI pokazuje (VIDEO)

Dosadan muškarac
Muškarac koji je uvek spreman da udovolji željama partnerke u početku izgleda privlačno kao veoma pažljiv. Vremenom sve manje ga doživljava sagovornikom sa kojim može da razmeni mišljenje, na koga može da se osloni i počinje da je nervira. Što ulaže veći trud da joj se prilagodi, veća je šansa da ona druge muškarce doživljava kao muževnije, pa i da ode sa takvim.

-  Najvažnija je komunikacija i međusobno uvažavanje. Nijedan partner u odnosu ne mora po svaku cenu da pobedi i nametne svoju volju, kao što ne mora da se podredi onom drugom. Osobe koje lični identitet doživljavaju dovoljno snažno, prilagođavanje ne tumače kao poraz i gubljenje sopstvenog bića - napominje Stanićeva.

Najčešće svađe su oko novca, dece i roditelja...

Ipak, nije uvek lako naći prostor za dogovor, a najosetljivije teme za njegovo postizanje su neverstvo, zarada, trošenje zajedničkog novca, vaspitanje dece i odnos sa primarnom porodicom partnera.

Pročitajte još: Muškarci pošalju 15 PORUKA dami koja im se sviđa. Šta mislite, koliko poruka napišu ŽENE?

- Na jačanju sopstvenog identiteta svako treba da radi pojedinačno, ali odnos sa partnerom može da predstavlja izazov da sebi postavimo ključna pitanja u vezi ličnih izbora. U situacijama kada se partneri suočavaju sa međusobnim razlikama, kriza koja tako nastaje je istovremeno i šansa da unaprede sebe i svoju vezu - zaključuje Stanićeva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas