Oglas
· · Komentari: 0
NEGA

Kosa voli spanać, a dugačke nokte "stvara" ova namirnica

Znate li da nokti na rukama u proseku svakodnevno rastu 0,1 mm, odnosno po centimetar na svaka tri meseca, dok kosa, prosečno, poraste 1,25 cm mesečno?

1612089777_kosa.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Mnogima od nas to nije dovoljno brzo, voleli bismo da što pre porastu i tako nam pruže više mogućnosti da ih ulepšavamo. Uz redovno skraćivanje, njihov rast ubrzaće i odgovarajuća ishrana, jer postoje namirnice koje, ako ih budemo redovno unosili, to garantuju.

Pročitajte još: Ne smete KASNITI: Svet je poludeo za "Preppy stilom", a vi?

Tako kosa "voli" spanać, orašaste plodove, jaja, citruse, lososa, semenke, šargarepu i avokado, kao i jogurt. Nokti "traže" donekle sličnu hranu - uz šargarepu i spanać trebalo bi jesti smokve, morske alge i ribu, crveno meso, mleko i mlečne proizvode.

To su sve sami vitamini!
Ako bismo ovo preveli na jezik vitamina, dobili bismo sledeće: da bi brže rasli i bili zdraviji, potrebni su nam vitamini B kompleksa, vitamin C, A, E i D, zatim selen, gvožđe, folna i omega masne kiseline.

Možete da im pomognete i negom prirodnim sastojcima, kao i nežnom masažom prstiju, odnosno temena glave. Recepata koji obezbeđuju brži rast noktiju i kose ima mnogo. Navodimo samo neke od njih.

Potopite prste u morsku so ili beli luk.

Potopite na 20 minuta nokte u mešavinu 200 ml tople vode i dve kašike morske soli, postupak ponavljajte deset dana zaredom i iznenadićete se brzinom njihovog rasta.

Kvasac Foto: Depozit

Ako vam ne smeta miris belog luka, napravite negujući rastvor tako što ćete jedan čen sitno iseckati i ubaciti u flašicu bezbojnog laka za nokte. Pustite da odstoji 48 sati, pa svakog drugog dana nokte namažite ovim rastvorom. Tek nakon petog mazanja skinite sve slojeve sa noktiju, pa ponovite postupak. Da biste postigli najbolji efekat, nokte neprekidno tretirajte na ovaj način tri nedelje.

Pročitajte još: Ovo, definitivno, MORATE nabaviti, jer kakvo će leto 2021. biti bez nje?

Rastavić je takođe odličan izbor. Kašičicu ove sušene biljke prelijte sa 500 ml vrele vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite, pa nokte potopite u čaj.

Držite ih tako 25 minuta i ponavljajte postupak pet puta nedeljno. Uz to, sa maslinovim uljem i limunovim sokom ne možete da pogrešite, bilo da ih zasebno ili pomešane nanosite i utrljavate u nokatnu ploču i zanoktice.

Rastavić je odličan za nokte, ali morate biti uporni.

Masku za brži rast kose napravite tako što ćete umutiti žicom jaje, dodati mu nekoliko kapi lavandinog i četiri kašike ulja od semenki grožđa. Sjedinite sve sastojke i masku utrljajte u kožu glave i vlasi, pa je ostavite da odstoji pola sata, pod kapom za tuširanje. Potom operite kosu na uobičajeni način.

Pročitajte još: MODNI KOMAD sa kojim ćete izgledati lepo i lepršavo i u zimskim danima (FOTO)

Prebogat vitaminom B, kvasac je glavni sastojak sledeće maske za kosu. Kockicu svežeg kvasca, od 25 g, rastvorite u malo mlakog mleka, dodajte kašiku meda i ostavite da odstoji sve dok ne počne da nadolazi. Smesu nanesite na čistu, mokru kosu i teme, dobro utrljajte, prekrijte folijom i ostavite jedan sat da deluje, pa isperite vodom. Uz sve navedeno pijte dosta vode, jer se dlaka (kao i nokti) njome hrani iznutra.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas