Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Imamo rešenje i za VAS: Ovo je 5 najboljih sobnih biljaka za početnike

Čak i ako nemate baštu i iskustvo u uzgoju biljaka, ne treba da se plašite da ozelenite unutrašnjost svog doma

1678473461_1660995773_profimedia-0625868841.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Briga o zatvorenim biljkama nije tako težak zadatak. Ako se plašite razočaranja, pokušajte da počnete sa najpouzdanijim tipovima. Među prvim lepotama cvećara ima mnogo „predvidljivih” i jednostavnih biljaka.

Pročitajte još: Kako se neguje "ženska sreća"? Krasiće svaki enterijer, a potrebno je da joj se posvetite samo malo

Zamija

Zamija ili drvo novca se smatra jednom od najboljih vrsta poklona. Za njega je dovoljno umereno zalivanje i svako zaštićeno mesto sa najmanje srednjim osvetljenjem. NJegova tolerancija na suv vazduh je neverovatna. Ogromni elegantni listovi rastu u rozeti i izgledaju kao zelene grančice. Ali, u stvari, na peteljci do 50 centimetarasa natečenom bazom raste pravi list - neupareni perasti, tvrdi, ravni, sa sjajnim, ovalnim, mesnatim, blago podignutim listovima.

Pročitajte još: Poklon koji nikako ne smete da unesete u KUĆU: Feng šui stručnjaci savetuju da ga odmah bacite ili spalite

Ciperus

Kralj močvare nije dobio svoj nadimak uzalud. Sa brzorastućim ciperusom, ne možete se plašiti da preterujete sa zalivanjem, lako se kontroliše obrezivanjem starih listova i jednostavno se ukorenjuje u vodi - samo postavite „kišobran“ naopako na njega. Glavna stvar je da se podloga ne osuši u potpunosti. Ciperus je sobni srodnik legendarnog papirusa. Ravne šuplje stabljike u busenu krunisane su gustim kišobranastim vijugom linearnih listova nalik travi. Biljka je rasprostranjena, fontanasta, osetljivo reaguje na pokrete prijatnim šuštanjem.

Pročitajte još: Sprečite BRZO NAKUPLJANJE PRAŠINE U DOMU: Napravite sprej od sastojaka koje već imate u kući (RECEPT)

Definbahija

Nekada smatrana retro biljkom, ona danas iznenađuje svojim modernim kompaktnim sortama. Oni opraštaju skoro sve greške i zahtevaju samo osnovnu negu. Nesputana, sa velikim, celim ovalno zašiljenim listovima, biljka iznenađuje hibridnim sortama sa nezamislivim varijacijama šarenih šara. Sočni debeli izdanci sa tačkom rasta na vrhu moderne difenbahije su skraćeni, bolje se grmlje. Moguće je posmatrati kako, nakon rasklapanja lista, sledeći list umotan u cev počinje da raste iz sredine.

"Debela žena"

Pročitajte još: Uštedite struju bez odricanja: Evo šta treba da ubacite u ZAMRZIVAČ

Sposobnost „drveta novca“ da privuče bogatstvo ostaje mitska fikcija. Ali status glavnog zatvorenog sukulenta je nesporan. U stvari, briga o debelim ženama svodi se na retko zalivanje i prihranjivanje. Ova biljka, pored legendarne ovalne debele žene, može ponuditi i veliki izbor raznih oblika i vrsta - gusto lisnatih žbunova, sitnolisnog pokrivača, rozeta ili drveća. Jedna stvar je konstantna: mesnati ovalni listovi koji se lako mrve.

Krasula ili drvo novca

Jedna od najtolerantnijih sobnih biljaka, drvo novca izgleda luksuzno u svakom enterijeru. Potrebna joj je jednostavna nega, oprašta greške i zahteva samo skromnu pažnju. Ona ima puzeće korenje koje joj omogućava da decenijama formira neverovatno bujno grmlje. Ali osvaja lepotom velikih, ovalno-lancetastih, besprekorno celih, do pola metra dugačkih listova mat teksture. U sortama, listovi izgledaju kao da su u prahu ili ukrašeni prskanjem.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas