· · Komentari: 0

Šta kada dete odbija da ide na spavanje? Umesto ovih rečenica evo šta savetuju psiholozi

Čest problem roditelja je da ubedete dete da je vreme za spavanje

1664544348_cute-baby-g67aa6ae69_1280.jpg
Foto: Pixabay

Onog trenutka kada dete krene bolja da spava i lakše se uspavljuje mislite da ste rešili najveću muku, međutim kako raste sve više se suočavate sa dramama pre odlaska na spavanje zbog njegovog odbijanja. Ako već gubite strpljenje i mislite da ćete strogoćom naterati dete da zaspi, zaustavite se, upravo takva reakcija može da napravi više štete nego koristi, upozorili su dečiji psiholozi.

Ukoliko su ovo vaše rečenice, počnite da ih izbegavate, a psiholozi su vam dali bolju alternativu:

  • Ako ne prestaneš da plačeš, otići ću - umesto toga recite mu da ga nećete ostaviti jer i kada niste sa njim u sobi i dalje ste tu u stanu i pazite na njega.
  • Izlazim sada i ne vraćam se u sobu. Spavaj! - radije mu recite da sada izlazite iz sobe, ali da ćete se vratiti kada zaspi da ga poljubite i pokrijete.

Pročitajte još: Pet stvari koje bi svaka svekrva trebalo da poštuje: Za početak ne kritikujte izbor svog sina

  • Joj! Svako veče ista priča, prestani sa ovakvim ponašanjem - ako dete ima problem da zaspi, popričajte sa njim i vidite šta bi mu prijalo da zajedno uradite kako bi lakše zaspao.
  • Prestani plakati i dobićeš palačinke ujutru - nikada nemojte da ucenjujete dete, to je instant i skroz pogrešno rešenje.

Deca uglavnim imaju strahove zbog čega često ne vole sami da ostanu u sobi pre nego što utonu u san. Ako pokušate da umirite dete i pročitate zajedno neku knjigu ili popričate pred spavanje i sami ćete shvatiti koliko će brzo i bez problema da utone u san.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.