Oglas
· · Komentari: 0

10 ideja za zdravu užinu ispod 100 kalorija: Dobićete potrebnu energiju, ali ne i kilograme

Pametno grickanje može biti razlika između lakog gubitka težine i trajno zaglavljene vage

1654869906_salad-gad100ae63_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Kada dođe popodnevni pad energije, može biti primamljivo posegnuti za teglom sa slatkišima ili uzeti nešto sa automata. Ali dok tu navalu šećera u početku može osećati kao zadovoljstvo, ona brzo nestaje, vraćajući vas u stanje da želite da uzmete još nezdravih grickalica.

Zato, kada birate užinu prilagođenu struku, potražite niskokalorične opcije sa nutritivnim prednostima. Čak i ako ste zadovoljni svojom težinom, ograničenje kalorija može poboljšati „loš“ (LDL) holesterol , krvni pritisak i osetljivost na insulin.

10 zdravih grickalica ispod 100 kalorija

1. Jedna šolja borovnica

Istraživanja su pokazala da ovi sićušni biseri nude neke od najviših nivoa antioksidanata među uobičajenim voćem kao što su banane i jabuke . Jedna šolja svežih borovnica sadrži otprilike 14,6 miligrama (mg) vitamina C , što je čini dobrim izvorom antioksidansa. Osim toga, 1 šolja svežih borovnica ima samo oko 86 kalorija.

Pročitajte još: Prednosti SOKA OD JAGODE po zdravlje: 7 NEVEROVATNIH koristi za vaš organizam

2. Jedno tvrdo kuvano jaje

Skuvajte seriju velikih  jaja , stavite ih u frižider i dobićete instant užinu koja sadrži 6,3 grama (g) proteina u samo 78 kalorija. Jaja su užina sa visokim sadržajem proteina, što će vas održati sitim i može pomoći u sprečavanju kasnijeg prejedanja. Jaja su takođe jedan od retkih izvora hrane koji nude vitamin D , ključni nutrijent za kosti i opšte zdravlje.

Foto: Piksabej

3. Jedna pomorandža

Ponekad, što je užina jednostavnija, to bolje. Narandže su odlična opcija za užinu jer su bogate korisnim vitaminima i  vlaknima i sadrže samo 72 kalorije svaka. Jedna pomorandža obezbeđuje skoro 4 g vlakana, što je čini dobrim izvorom, kao i neverovatnih 82 mg vitamina C , odličnim izvorom.

4. Šolja jagoda

Porcija od 1 šolje narezanih  jagoda je dobar izvor vlakana sa oko 3 g i odličan je izvor vitamina C sa 97,6 mg po šolji. Istovremeno, ovo crveno voće vam vraća samo 53 kalorije.

Pročitajte još: Da li su naše bake bile u pravu? Naučnici otkrili kako ČAJ OD KAMILICE deluje na telo

5. Parče mocarele

Odaberite jedan štapić delimično obranog mocarela sira i unećete 85 kalorija i ogromnih 6,7 g proteina. Osim toga, kačkavalj je dobar izvor kalcijuma , ključnog minerala za zdravlje kostiju.

Foto: Piksabej

6. 1/2 šolje ovsene kaše

Porcija od ½ šolje ovsene kaše  kuvane u vodi sadrži samo 83 kalorije. Takođe ćete dobiti 4 g vlakana, koja će vam pomoći da ostanete siti i takođe regulišete rad creva. Završite posipanjem cimeta kako biste dodali ukus bez povećanja nivoa šećera u krvi.

7. Šaka badema

Orašasti plodovi kao što su bademi su odličan izvor biljnih proteina (5,8 g po unci) i vitamina E (6,7 mg, što ga čini odličnim izvorom) . Protein će vam pomoći da ostanete siti, dok vitamin E ima važna antioksidativna svojstva koja će podržati vaše opšte zdravlje.

8. 1/4 šolje sušenih brusnica

Sušene brusnice čine ukusnu poslasticu koju je lako jesti u pokretu. Osim toga, ova užina je puna antioksidansa poput kvercetina, koji može pomoći u smanjenju štetnih oksidativnih oštećenja u telu. Držite se ¼ šolje sušenih brusnica sa malo ili bez šećera sa dodanim vlaknima za 100 kalorija, i dobićete 10 g vlakana (odličan izvor) za početak!

Pročitajte još: Opada vam kosa? Proverite da li vam nedostaju OVI VITAMINI u telu

9. Šargarepa sa umakom

Četiri sirovih šargarepa ima samo 42 kalorije i nudi odličan izvor beta karotena i luteina, koji su dva važna hranljiva sastojka za zdravlje očiju. Uparite šargarepu sa kašikom (supene kašike) umaka poput humusa (30 kalorija), koji nudi vlakna (1 g), proteine (1,5 g) i dozu zdrave masti (1,3 g) i osetićete zadovoljan do sledećeg obroka.

10. Jedna do dve šolje sveže dinje

Mešanje različitih vrsta dinja daje vašim nepcima ukusa punu hranljivih sastojaka, dok vaša užina postaje sadržajnija. Šareno je, a kada se servira hladno, zadovoljava svakog sladokusca. Dinje obično imaju između 45 i 60 kalorija po šolji, narezane na kockice; idite na mešavinu  lubenice, dinje i medljike i uživajte u 1 do 2 šolje za zadovoljavajuću užinu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas