Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Принципи КЕТО ДИЈЕТЕ: Шта треба, а шта не треба да се нађе на вашем тањиру?

Кето дијета је једна од најпопуларнијих у целом свету, мада нутриционисти упозоравају да може бити опасна

1669102777_shutterstock_1906529038.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Примењују је славне личности и бројни спортисти, сви се хвале како уз њу успевају да смршају и обликују фантастичну фигуру.

Главно правило је једноставно -смањује се унос угљених хидрата, тако да тело улази у кетозу. Тада сагорева масти уместо да за енергију троши шећере. Да би до тога дошло, чак 70 до 80 одсто калорија долази из масти, само 15 до 20 одсто из протеина а тек 5 одсто из угљених хидрата.

Воће није на основној листи за кето дијету, баш зато што садржи угљене хидрате. За ужину се препоручују орашасти плодови, будући да су одличан извор протеина, али и здравих масноћа. Они одржавају здрав ниво шећера у крви и снабдевају нас влакнима. Једина воћка на топ листи кето дијете је авокадо, са само 13 грама угљених хидрата и чак 22 грама масноће у једном плоду просечне величине.

Прочитајте још: Намирнице које смете да једете за ВЕЧЕРУ: Вишак килограма се неће враћати

Свакодневно се могу јести јаја и пуномасни јогурт, добри извори протеина, а од поврћа се препоручују броколи, спанаћ, блитва и краставац. Од масноћа, користите маслиново и кокосово уље, тако ћете комбиновати засићене и незасићене масне киселине.

Од меса, нутриционисти саветују две врсте. Једно је пилетина, са "нула" угљених хидрата, а делови с тамнијим месом садрже више гвожђа и масноће. Друго је немасна јунетина, по могућству она која је органски гајена. Ово месо је одличан извор протеина и садржи здраве омега-3 масне киселине.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas