Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како припремити савршен помфрит: Један састојак ће вас изненадити (РЕЦЕПТ)

Кромир ољуштити, исећи и онда под текућом водом испрати вишак скроба. Обрисати га. За незаобраван помфрит решење је, према научницима, да се кромир припрема три пута - једном у кључалој води, једном у хладнијем уљу, и на крају пржити у топлом уљу.

1710845698_c855bee8fde63b1f3b5b24f4123a832e3d5f50aa.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Наиме, наглашава се да је веома битна темературу уља. Када се кромпир пржи на нижој температуре уља, пренос топлоте се одвија спорије. Није добро да уље буде превише вруће, каже научник.

"Кориштење јако врућег уља добро делује на то да помфрит постане хрскав и смеђ, али постоји опасност да унутрашњост остане жива".

Стручњаци препоручују да помфрит кувамо између пет и 10 минута док се не скува до краја. Да се не би потпуно распали комади кромира, треба додати кашику или две сирћета у воду, јер то успорава разградњу пектина и осигурава да задрже своју структуру. Затим га посушити, ставити на послужавник да одстоји у замрзивачу најмање један сат.

Иако ово може изгледати као необичан и дуготрајан корак, заправо служи у две важне сврхе - услови у замрзивачу извлаче сву додатну влагу која је можда апсорбована током кључања. Друго, како се кромпир замрзава, формирају се мали кристали леда који ће кромпиру дати "пахуљасту" унутрашњост.

Када се овај део заврши, следи пржење у дубоком уљу у релативно хладном тигању док не почне да постаје хрскав и светле боје. Затим кад се мало прохлади, ставити га у топло уље, јер на високој температури претвара желатинизовани слој у суву, хрскаву кору. Након отприлике пет минута помфрит ће бити златносмеђе боје и хрскав. На крају, посолити их и послужити. 

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas