Мало другачија паста он оних на које смо навикли
Састојци:
- 2 кашике маслиновог уља
- 120 г ситно исецканог црног лука
- 2 кашичице врло ситно исецканог белог лука
- 1/4 кашичице туцане паприке
- 730 г парадајза, пасираног у блендеру
- со и бибер по укусу
- 3 кашике путера
- 120 г пармезана
- 3 гранчице свежег босиљка плус још листова босиљка за украшавање
- 350 г шпагета
Рецепт за помодоро пасту:
Како бисте направили пасту, загрејте маслиново уље у великом тигању на средњој ватри. Додајте црни лук и пржите 4-5 минута или док не омекша. Содајте бели лук и пржите још 1 минут. Умешајте туцану паприку, а затим додајте пасирани парадајз. Зачините сољу и бибером по укусу.
Доведите до кључања и кувајте 20 минута или док сос не почне да се згушњава. Умешајте гранчице босиљка, па склоните сос са ватре. Док се сос крчка, скувајте шпагете у великој шерпи са сланом водом према упутствима на паковању.
Оцедите тестенину, и сачувајте 60 мл течности у којој се кувала. Баците гранчице босиљка. Додајте тестенину у шерпу са парадајз сосом, промешајте да се обложи. Ставите шерпу са тестенином на средњу ватру. Додајте воду од тестенине, 1 кашику по 1, док сос од тестенине не достигне жељену густину.
Умешајте путер и половину пармезана. Мешајте тестенину док се сир и путер не истопе. Склоните са ватре. Поспите преосталим пармезаном и свежим листовима босиљка, па уживајте.
(Ствар укуса)