Доносимо вам најбољи рецепт за гулаш из рерне.
Ако волите класичан домаћи гулаш, али не желите да сатима стојите поред шпорета и мешате, овај рецепт је прави избор. Гулаш из рерне спаја најбоље од оба света – сочно говеђе месо, богат сос и пун укус, а све се крчка лагано, док рерна обавља сав посао уместо вас. Идеално јело за породични ручак или хладне дане, уз пире кромпир, тестенину или свеж хлеб.
Састојци
1,3 кг говеђег меса за гулаш (без костију), исечено на коцке величине око 4 цм
1½ кашичица соли
1 кашичица млевеног црног бибера
1 главица љубичастог лука, ситно исецкана
5 ченова белог лука, ситно исецканих
3 велике шаргарепе, ољуштене и исечене на колутове
1 кашичица свеже мајчине душице, грубо исецкане
2 кашике парадајз-концентрата
2 кашичице Ворчестер соса
120 мл црног вина
60 г оштрог брашна
1 л говеђег бујона
3 средња кромпира, ољуштена и исечена на коцкице
200 г смрзнутог или свежег грашка
2 листа ловора
маслиново уље, по потреби
со и бибер, по укусу
сецкани першун за посипање
Припрема:
Припрема меса:
Загрејте рерну на 160°Ц. Посолите и побиберите комаде говедине. У дубоком тигању од ливеног гвожђа (или шерпи која може ићи у рерну) загрејте мало маслиновог уља и пржите месо на јакој ватри са свих страна док лепо не порумени. Радите то у више тура како месо не би испустило течност.
Када сви комади добију златно-смеђу корицу, извадите их на тањир и оставите са стране.
Припрема поврћа и соса:
У исти лонац додајте мало уља, па убаците сецкани љубичасти лук, бели лук и шаргарепу. Динстајте око 5 минута уз повремено мешање док поврће не омекша.
Затим додајте мајчину душицу, парадајз-концентрат и Ворчестер сос, па кратко пропржите 2–3 минута. Сипајте вино и кувајте још неколико минута док се течност не редукује.
Додавање брашна и бујона:
Додајте брашно и добро промешајте како би упило масноћу и формирало благу запршку. Потом сипајте говеђи бујон уз стално мешање док се не добије глатка, помало згуснута смеса.
Спајање састојака:
Вратите месо у лонац, додајте кромпир и ловоров лист. Пустите да све проври, а затим смањите температуру и кувајте још 5–7 минута. По потреби додатно посолите и побиберите.
Печење у рерни:
Покријте посуду поклопцем или алуминијумском фолијом и пребаците у загрејану рерну. Пеците око 1 сат и 45 минута, док месо потпуно не омекша и сос се не згусне.
Десет минута пре краја печења, додајте грашак и наставите да печете без поклопца.
Сервирање:
Извадите ловоров лист, поспите сецканим першуном и послужите топло.
Гулаш из рерне се одлично слаже са пире кромпиром, тестенином, палентом или свежим домаћим хлебом.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ