Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Не треба их мешати: Знате ли која је разлика између СОДЕ БИКАРБОНЕ и ПРАШКА ЗА ПЕЦИВО?

Много људи мисли да су сода бикарбона и прашак за пециво иста или слична ствар, па их употребљавају често у исте сврхе у домаћинству.

1640289047_flour-gb833e4e2d_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Корисно је знати да су сода бикарбона и прашак за пециво различити по хемијском саставу и да не могу заменити једно друго јер имају другачије намене.

Шта је сода бикарбона?

Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување. У страним рецептима можете је пронаћи под именом "бакинг сода", а многи мисле да је иста ствар као и прашак за пециво, односно "бакинг поwдер".

Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен диоксид, па се користи за киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок, пише "Тхе Сун".

Прочитајте још: Једноставан трик како да проверите да ли су СОДА БИКАРБОНА и ПРАШАК ЗА ПЕЦИВО исправни

Шта је прашак за пециво?

Иако је сличан, прашак за пециво се састоји од бројних елемената - један од њих је натријум бикарбонат. За разлику од натријум бикарбоната који захтева активирање киселине и течности, прашку за пециво је потребна само течност.

Као што и само име говори, прашак за пециво користи се у кухињи за разне рецепте. Користи се за повећање запремине и олакшавање текстуре печених производа, а састоји се од додатака попут кукурузног брашна или пиринчаног брашна које упија влагу.

Будући да прашак за пециво већ садржи киселину, у великој мери је претходно упакована верзија натријум бикарбоната - тако да му генерално треба додати воду само за исту реакцију.

Иако се користи за сличну храну као натријум бикарбонат, неки људи имају и другу употребу за њега. Може се користити и у нези, а може да се користи и за прављење сувог шампона.

                            Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas