Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Проверите пре него што их употребите: 12 намирница које вероватно ДРЖИТЕ ПРЕДУГО У ОСТАВИ

Ове намирнице држите предуго у вашој остави

1659609390_heather-mckean-1I9bMlIAIBM-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Већина људи у свом дому има спајж или неко место у кухињи које има ту улогу. У шпајзу најчешће држимо намирнице које имају изненађујуће рокове трајања. Могу да трају месецима, па чак и годинама. Међутим, то што им рок употребе и даље није истекао, не значи нужно да су они добри за конзумирање.

Вероватно су вам познати производи које никако не би требало конзумирати након што им истекне рок, као што су млеко или сир, али поред њих има још доста оних које би требало да проверите два пута пре конзумације, ако су дуго стајали у спајзу.

Ово су неки од њих.

Киноа семе

Фото: Унспласх

Рок трајања целих црна као што је киноа у великој мери зависи од њиховог садржаја масти. Топлота, ваздух и влага три су највећа непријатеља целих житарица. Ови елементи могу негативно утицати на њихова здрава уља, што као последицу може довести до ужеглог зрна.

-Зрна увек треба да изгледају и миришу слабо или да немају арому. Ако откријете буђав или мастан мирис, зрна нису добра за конзумацију.-наводи Савет за житарице Сан Дијега.

Куркума

Фото: Унспласх

Ваши омиљени млевени зачини зачини попут куркуме, алеве паприке и мушкатног орашчића генерално губе своју моћ након отприлике две до три године. Једење старих зачина није штетно по ваше здравље али више неће додавати укус вашим рецептима. Да бисте проверили да ли је зачин и даље добар, урадите брзи тест њушкања и пробања и тако утврдите да ли је ваш зачин још увек свеж.

Прашак за пециво

Иста правила важе за састојке за печење. Кесице прашка за пециво и соде бикарбоне временом ће изгубити моћ "квашења", што ће за вас значити скроман односно "раван" колач. Њихову "моћ надизања" можете тестирати малим експериментом у вашој кухињи. Све што би требало да урадите је да помешате соду бикарбону са сирћетом и прашак за пециво са врелом водом. Ако се запене и крену да бубре, значи да су састојци још увек довољно свежи за печење.

Ораси и семенке

"Ораси и семенке обично садрже велику количину уља у себи која након неколико месеци у вашој остави ужегну" рекао је за "Инсајдер" Триг Сиверсон, кувар и суоснивач Феел Гоод Фоодс-а.

Знаци ужеглости ораха и семена су мирис траве, као и таман и уљани изглед. А како би сте остварили оптималну свежину и дуговечност орашастих плодова, ставите их у кесу за замрзивач и слободно их држите у фрижидеру и по годину дана.

Житарице

Фото: Унспласх

Након три месеца, отворена кутија житарица ће постати устајала од излагања ваздуху. Са друге стране затворена кутија би требало да траје до годину дана. Међутим, рок трајања може варирати, посебно ако житарице садрже орашасте плодове, који су склонији ужеглости.

"Ако једете житарице са ужеглим орашастим плодовима или плодовима нисте изложени никаквом ризику" рекла је Џенифер Каплан, инструктор на америчком кулинарском институту, за ТОДАY Фоод и додала:

- Најгори нежељени ефекат може бити непријатан укус.

Прочитајте још: Чувајте БЕЛИ ЛУК на овај начин и продужите му рок трајања и до 6 месеци

Слаткиши

- Код слаткиша, већи је проблем квалитет од истека рока, рекао је за бестфоодфацтс.орг др. Фади Армоури, члан Института за науку о храни али напоменуо:

- Генерално, слаткиши се веома тешко кваре због малог процента влаге који садрже, мада све то зависи од слаткиша.

Пиво

Чување пива на собној температури није нужно лоше по ваше пиво, али га може брже покварити. После отприлике, четири месеца, топлота, светлост и ваздух могу да прођу кроз чепове флаша.

"Складиштење без хлађења убрзава старење и развој непријатних укуса", наводи се у изјави за  црафтбеер.цом, програм који је сертификовао "Цицероне", образовна служба за стручњаке за пиво.

Фото: Унспласх

"Сладиштење у фрижидеру је најбоље за сва пива у сваком тренутку."

Чај

Кесице чаја требало би искористити у року од годину дана, јер ће уља у чају остарити и ваш јутарњи чај ће имати јако лош укус. Исто важи и за зрна кафе.

Фото: Унспласх

Браон шећер

Отоврена врећа смеђег шећера има тенденцију да се осуши и стврдне од излагања ваздуху након четири месеца у вашој остави. Да бисте спречили да се ово догоди убаците смеђи шећер у пластичну кесу која се може поново затворити или херметички затворену посуду.

Поврће у конзерви

Можда мислите да конзервирано поврће може да траје цео живот, али што дуже стоји на вашој полици, већа је вероватноћа да ће се текстура конзерве покварити и вашем поврћу дати метални, лимени укус. На пример, конзерве са високим садржајем киселине као што су кисели краставци могу трајати 12 до 18 месеци, док конзервирано поврће са ниским садржајем киселине, попут кукуруза, може трајати до пет година.

Прочитајте још: Ево како ПРАВИЛНО ЗАЛЕДИТИ МАЛИНЕ: Сачувајте све корисне и хранљиве материје

Маслиново уље

Светлост и топлота нису пријатељи маслиновог уља. Не би требало да се разболите од старе флаше маслиновог уља, али отворена боца ствари може имати мало мириса након шест месеци. Ако не користите често маслиново уље, купите само малу бочицу да бисте је могли искористити пре него што се укус поквари.

Фото: Унспласх

Браон пиринач

Иако је смеђи пиринач мало здравија алтернатива белом пиринчу, не траје ни приближно толико у остави.

"Са смеђим пиринчем, у слоју мекиња налази се уље“, рекао је Сиверсон за ИНСИДЕР. „Када то уље ужегли, смеђи пиринач има краћи рок трајања од око шест месеци. Можете га чувати у замрзивачу до годину дана."

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas