· · Коментари: 0
пажња

Шест намирница које не би требало држати у фрижидеру!

Ове навике треба мењати.

1608537541_Depositphotos_27040403_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Можда се чини да је најбољи начин да храна дуже траје ако све убаците у фрижидер чим се вратите са пијаце или самопослуге, али поједине намирнице ће управо због тога раније пропасти, изгубити прави укус и текстуру или једноставно поцрнети.

Парадајз

Стављање парадајза у фрижидер спречиће да мање зрели плодови сазрију и убиће му укус. Држање парадајза у фрижидеру мења хемијску структуру и смањује количину испарљивих једињења у овом поврћу, што ц́е утицати на његов укус. На текстуру и боју парадајза такође утичу хладне температуре, а температуре ниже од пет степени учиниће да плодови постану превише мекани.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Како да брзо уклоните све мирисе после спремања хране: Оба састојка имате у кући

Лук

Ако је лук неољуштен, треба му хладно и суво место за складиштење са пуно вентилације, а не фрижидер. Лук треба ставити у фрижидер само ако је ољуштен или исечен или када желимо да продужимо рок трајања слатких или благих сорти лука са високим садржајем воде. Међутим, и њих треба држати на ниској влажности како би остали суви.

Исечен лук може да се држи у затвореној посуди у фрижидеру до седам дана.
Кромпир
Кромпир треба чувати на хладном и сувом месту, било у папирној или перфорираној кеси да би био сув – али никако у фрижидеру. Ако га држите у фрижидеру, кромпиров скроб може да се претвори у шећер, што ће утицати на његову текстуру и промену боје и слатки укус после кувања.

Хлеб

Фрижидер и хлеб се никако не слажу. Иако замрзавање хлеба може да заустави процесе због којих хлеб постаје бајат, стављање векне у фрижидер ће тај процес убрзати. У основи ниска температура доводи до тога да се скроб кристалише много брже него на собној температури, убрзавајући процес који чини хлеб тврдим и бајатим.

Банане

Стављање зрелих банана у фрижидер помоћи ће им да остану јестиве неколико дана – али ако их ставите док су још мало зелене и тврде, оне уопште неће сазрети, чак ни пошто их извадите из фрижидера. И кожа ће им постати црна. Банане су тропско воће и немају природну одбрану од хладноће у својим ћелијским зидовима. Ниске температуре доводе до пуцања ћелијских зидова и чине да пробавни ензими плода исцуре из ћелија, због чега кора банане постаје потпуно црна.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Опрезно: Које намирнице су опасне после истека рока трајања?

Бели лук

Уколико ставите бели лук у фрижидер или у пластичну кесу, може се убуђати. Најбољи начин за чување белог лука је да га држите на собној температури на сувом и тамном месту (да не би проклијао) са довољно циркулације ваздуха.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.