· · Коментари: 0

Шта треба да знате о ДРЖАЊУ КРОМПИРА У ВОДИ ПРЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ: Ево колико би требало да одстоји

Скоро сви стављамо ољуштен кромпир у воду пре припреме, али да ли је ово добра ствар?

1674466983_shutterstock_640260670.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Пржен, печен или куван, кромпир је многима омиљено поврће. Неизоставан је додатак и састојак многих јела јер његовом неодољивом укусу ретко ко може да одоли.

У већини рецепата које можемо наћи, препоручује се да ољуштимо и исечемо кромпир, а потом потопимо хладну у воду. Већина остави да тако кромпир одстоји најмање пет минута. Али, шта кажу дијететичари и технолози?

Сам поступак, многи стручњаци сматрају добром идејом, али постоје одређене ствари које бисте морали да знате. Кромпир који је исечен на ситније комаде, у води не треба држати дуже од сат времена, чак ни ако га одложите у фрижидер.

Прочитајте још: Пет здравих зачина који доприносе укусу јела, а позитивно делују и на организам

Уколико практикујете да кромпир сечете на веће комаде или не сечете уопште, онда може стајати у води и до 8-12 сати.

Зашто потапамо кромпир у хладну воду?

Када потопимо ољуштени и исечени кромпир у хладну воду, он отпушта скроб који, уколико га је превише, може да спречи да се ово поврће равномерно термички обради. Осим тога, вишак скроба може да учини да текстура кромпира постане лепљива или гуменаста споља.

Да ли би требало кромпир потапати у топлу или хладну воду?

Готово сви аутоматски убацују ољуштен кромпир у хладну или воду на собној температури и то није нимало случајно. Топлу воду треба избегавати јер она отежава одвајање вишка скроба.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.