Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АЛЕРГИЈА

Ова воћа и поврћа сви једу, али ОПРЕЗНО, могу да вам УГРОЗЕ ЖИВОТ

Уживање у воћу и поврћу неретко поквари алергија.

Depositphotos_106079064_xl-2015.jpg
Укусна и опасна Фото: Депозитфото
Oglas

Често, и уколико се јаве алергијске реакције, тешко може да се установи који је главни окидач. Иако алергију може да изазове било која врста, најчешће се упозорава на јагоде и целер.

Да ли то у потпуности одговара истини, објашњава мр сц. мед. др Верослава Станковић, дијетолог Високе здравствене школе струковних студија у Београду.

Порчитајте још: ЈОГУРТ и још девет ствари помажу против алергије, ево и како

- Осим прозваних јагода и целера, најчешћи узрочници алергија су и купине, кајсије, брескве, млади грашак, младе тиквице, краставац, паприка, парадајз - каже др Станковић.

Најчешћа алергија Фото: Депозитфото
Ако први пут пробамо неку намирницу треба да имамо антиалергијски лек, таблету калцијума.

Реакција на њих најчешће може да се јави на самом почетку сезоне, али и касније, докле год трају. Нико са сигурношћу не може да каже да ли ће се алергија јавити, и када. То зависи од раније изложености алергенима из намирница, здравственог стања, али и од укрштених реакција са другим алергенима.

Прочитајте још: Ако никада нисте направили овај БРЗИ колач од јагода ДАНАС морате то да исправите (Фото)

Алергије могу бити на сво воће Фото: Депозитфото

- Ако први пут пробамо неку намирницу, а сумњамо на алергију, требало би да имамо и неки антиалергијски лек као прву помоћ, обавезно таблету калцијума, и то шумећег јер је најбољи, као и антихистаминик - иситче докторка Станковић.

Уколико се догоди драматична алергијска реакција, праћена анафилактичким шоком, треба звати  позовемо Хитну помоћ.

- Алергије могу да се јаве код старијих особа, иако су ту намирницу конзумирали претходних година - упозорава докторка Станковић.

Алергије имају и старији код намирница које су јели безброј пута у животу.

Узрок за овакву врсту алергије није познат, али се претпоставља да је дошло до оштећења на нивоу гастроинтестиналног тракта, за који особа није знала. Код оваквих појава мора да се утврди да ли је алергија настала као реакција на саму намирницу или, можда, на присуство резидуа, односно остатака пестицида.

Прочитаје још: Лекове замените воћем и поврћем: Уз помоћ кромпира и мушмула можете да избегнете лекара

Нутритивне алергије се чешће јављају код особа које су већ алергичне на полен или гриње. Јављају се и код оних са аутоимуним болестима. Значи, да би се алергије јавиле, организам мора да буде на неки начин компромитован.

- Осим што може да буде по живот опасна, уколико алергија траје дуже може да доведе и до астме закључује др Станковић.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas