Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
форма

Да ли возите бицикл? Ово су све здравствене предности

Поред тога што је добра за очување животне средине, због смањења емисије угљендиоксида, редовна вожња бицикла поспешује изгледе за дужи животни век.

1621689080_Depositphotos_50474577_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ово је сјајна вест за све оне којима је тешко да успоставе рутину вежбања, а вероватно вам је одраније познато да вожња кола често повлачи вишак килограма. Знате шта вам је чинити, уколико желите да избегнете кардиоваскуларне проблеме, али оваква врста рекреације доноси и друге благодети.

Прочитајте још: БУДИТЕ У ФОРМИ до лета: Избегавајте следеће грешке

Пола сата дневно за дуг живот

Пре 10 година на Тајвану је спроведено истраживање на тему животних навика, у коме је учествовало 400.000 људи. Реч је о процесу који је трајао пуних 8 година, а резултати су показали да је 15 минута вожње бицикла на дневном нивоу довољно да се животни век продужи за 3 године. Интересантно је да се испитаници нису показали као велике атлете, већ напротив, препознали су значај умерене, али редовне рекреације. Друга студија, овога пута у Норвешкој, дала је сличан пресек стања. Анализом добијеног узорка, истраживачи су уочили да мушкарци старости између 70 и 80 година, који дневно издвоје пола сата за вожњу бицикла или разгибавање, живе дуже у просеку 5 година.

Повећање мишићне масе и квалитетнији сан

Замена вожње других превозних средстава за бицикл умањује шансе за инфаркт и друге срчане проблеме. Истраживање које је спровела Америцан Хеарт Ассоциатион показало је да повећање мишићне масе смањује могућност болести срца за чак 42 процента. Међутим, ту није крај благодетима. Упражњавањем ове навике правилно усмеравамо вишак енергије, што на крају дана доноси миран сан. Потврда ове тезе долази из праксе, где су се особе које редовно возе бицикл, или бар вежбају, показале боље у погледу сна, у односу на друге које воде претежно седећи начин живота. Бројка од 8.000 учесника у студији сасвим је довољна да се извуче ваљан закључак.

Прочитајте још: Постоје докази: Вежбање нас чини млађим

Ако вам све ово није довољан разлог да размислите у овом правцу, можда ће вас намамити појачано лучење ендорфина, који не само да побољшава расположење, већ и спречава стрес.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas