· · Коментари: 0
физичка активност

Ходање и мршављење: Како уз једноставну дневну активност можемо и да смршамо?

Ходање је свакодневна навика чије користи већина нас не искоришћава у потпуности.

1623344087_Depositphotos_50060745_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Наиме, ходање може бити једина физичка активност потребна да смршате, наравно, уз контролисан дневни унос калорија.

Ходање је широко доступан и једноставан начин да изгубите килограме, нарочито ако вас стил живота држи 'окованим' за сто и аутомобил, каже лични тренер Хана Дејвис из Тенесија. Осим што помаже у сагоревању калорија, ходање је одличан начин за смањивање стреса. А уз мање стреса лакше мршавимо.

Прочитајте још: РОЛЕРИ су идеална активност ако желите да СМРШАТЕ: Ефикаснији су и од ТРЧАЊА

15.000 корака дневно

Хана препоручује да циљате на 15.000 корака дневно и да толико корака направите баш сваки дан. Можда вам се та бројка чини превелика, али у њу улази баш сваки корак који направите од тренутка када устанете из кревета.

Не брините се због тога ако полагано повећавате број корака. Само крените, саветује Дејвис. За разлику од тога када преко ноћи појачате интензитет вежбања, удвостручавање броја корака преко ноћи неће оптеретити тело, нити повећати могућност повреда.

Пешачење три пута дневно по 20 минута

Ако сваког дана пешачите три пута по 20 минута, то ће вам помоћи да досегнете жељени број корака и да смршате. Истраживање Универзитета Џорџ Вашингтон установило је да су људи који су ходали 15 минута после сваког оброка имали бољу равнотежу шећера у крви (што може смањити жељу за још хране након што сте управо јели) од оних који су ходали 45 минута у било које доба дана. То значи да вас ходање после ручка може спасити од уобичајене поподневне летаргије после јела и жеље за слатким.

Прочитајте још: 6 ПРОВЕРЕНИХ САВЕТА за РАВАН СТОМАК: Промените ОВЕ животне навике и имаћете тело као модел

Ходање узбрдо три пута недељно

Ходање узбрдо, што укључује и ходање степеницама, помаже у изградњи мишића, што пак убрзава метаболизам. На тај начин сагорећете више калорија чак и када седите за радним столом. Почните тако да трипут недељно рутини ходања додате интервале ходања узбрдо, па постепено повећавајте.

Вежбање

Мршављење ходањем не подразумева само ходање. Правите паузе у којим ћете направити 15 до 20 чучњева, склекове ослањајући се на клупу или радите дубоке раскораке.

Све те вежбе убрзавају откуцаје срца, помажу у изградњи мишића и у томе да вам ходање не постане досадно, истиче Хана.

Дневни унос калорија

Колико храњивих нутријената током дана морате унети зависи од много фактора, али већина жена које мршају ходањем држи се исхране од 1200 до 1600 калорија дневно, богатих беланчевинама.

Ако желите смршати помоћу ходања ниског интензитета, мораћете строго пазити на исхрану да бисте изгубили килограме. Иако повећавате телесну активност, мораћете смањити унос калорија, напомиње Хана. 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.