· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Идеално за МРШАВЉЕЊЕ: Стручњаци открили која је каша НАЈЗДРАВИЈИ избор за доручак

Многима је за доручак идеално решење каша, али није свака здрава.

1633793147_breakfast-gfacd59909_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Доручак је јако важан, посебно ако желите да коригујете килажу, стога је битно које намирнице бирате за први оброк.

Многима је управо каша идеална за доручак због једноставности припреме и прилагодљивог укуса, али треба имати на уму да није свака каша здрава.

Прочитајте још: Моћно цитрусно воће је стигло: Смршајте уз помоћ МАНДАРИНА

У односу на све остале, укључујући и корнфлекс, зобена каша се показала као најбољи избор, према истраживању које је објављено у часопису "Annals of Nutrition & Metabolism".

Истраживање је обухватило 36 мушкараца и жена који су били подељени у три различите групе: прва је јела зобену кашу за доручак, друга је јела корнфлекс, односно кукурузне пахуљице, а трећа је прескакала доручак и пила само воду.

И прва и друга група уносиле су 350 калорија укупно. Кроз наредна три сата сви учесници су бележили стање ситости, а давали су и узорке крви како би им се пратио ниво шећера у крви. Након тога су сви добили исти ручак који је требало да конзумирају све док се не наједу.

Наиме, према очекиваном научници су закључили да је група људи која је јела зобену кашу била најмање гладна током јутра и поднева, као и то да су појели 31% мање калорија за ручак.

Поред тога, зобена каша се одлично показала и код особа с прекомерном телесном масом, које су конзумирале чак 50% мање калорија током ручка.

С друге стране, испитаници који су доручковали кукурузне пахуљице имали су три сата након доручка исти осећај глади као и испитаници који су само пили воду, а и појели су и једнак број калорија за ручак као и особе из треће групе, које ништа нису доручковале.

Због чега је то тако?

Зобена каша се дуже задржава у желуцу, док корнфлекс, који има висок ниво шећера, узрокује велики пораст глукозе у крви, али и њен брзи и нагли пад.

Ово истраживање само је још једно у низу које потврђује колико је зобена каша корисна посебно за оне који желе да коригују исхрану и смање килажу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.