· · Коментари: 0
САВЕТИ

Колико корака дневно вам је потребно да смршате У ПЕТОЈ ДЕЦЕНИЈИ ЖИВОТА?

Желите да знате који "магични" број корака функционише када је ваш циљ да смршате? Недавно су научници одговорили на ово питање

1670107422_shutterstock-1537626704-338428-725x407.jpeg
Фото: Схуттерстоцк

Добро познатих 10.000 појавило се 1964. године: тада су у Јапану почели да се продају педометри, који су назвали „уређајима за бројање 10.000 корака“. Назив за гаџет је изабран због чињенице да је хијероглиф, који значи број "десет хиљада", подсећао на особу која хода. Другим речима, цифра није ништа друго до маркетиншки трик. 

Прочитајте још: ТРИ хороскопска знака која очекује УЗБУДЉИВ крај 2022. године: Спремите се за ПРОМЕНЕ

Колико треба да ходате да бисте изгубили тежину?

Амерички национални институт за здравље анализирао је податке о 6.000 људи старости од 41 до 67 година који су носили уређаје за праћење активности најмање 10 сати дневно и омогућили научницима приступ својим медицинским картонима. Међу учесницима студије су били различити људи - и они чији је БМИ био нормалан, и људи који су били гојазни. Мониторинг је трајао четири године и то смо успели да установимо током експеримента.

Прво, да бисте спречили гојазност, потребно је мање корака - 8.200, а то је око шест и по километара. Такође, људи који су свакодневно шетали имали су мање шансе да пате од рефлукса киселине, депресије и апнеје у сну. Дакле, ако желите да задржите своју тежину и да се осећате боље, пређите 8.200 корака. Али да бисте изгубили тежину, ово није довољно: према студији, само 11.000 корака даје такав ефекат.

Прочитајте још: Фитнес тренер холивудских звезда саветује како да одржавате форму: Ево у чему је кључ

Друго, постоји још једна нијанса. Тачније као што је показао рад научника из Шпаније, нема смисла ходати сатима: након 11 хиљада, корист од сваког додатног корака постаје мања. И узгред, обратите пажњу - узимају се у обзир сви кораци које сте предузели, и није важно шта радите - радите нордијско ходање или чистите играчке које је дете разбацало.

Нежељени ефекти ходања

Не можете да се натерате да изађете напоље? Ево неколико чињеница које ће вас мотивасати:

  • 3.000 корака дневно смањује ризик од деменције за 25%, 10.000 за 50%
  • 30 минута брзог хода (112 корака у минути) смањује ризик од деменције за 62%
  • 21-минутна дневна шетња смањује ризик од умирања од свих болести за 30%

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Дакле, чак и ако не морате да смршате, ипак обратите пажњу на ходање – ова врста физичке активности помаже у одржавању здравља и лако се уклапа у скоро сваки начин живота. Довољно је само да изађете неколико станица раније да бисте се срели са својом „нормом”.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.