Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Медитација за почетнике: Шта би требало да знамо

Медитација може бити један од ефикасних „алата“ за смањење анксиозности и балансирање унутрашњег стања

1687527740_066efd172b3398904093313169d76cc2e2cc8b70.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У ужурбаном ритму живота када смо под сталним стресом због разних ситуација, веома је тешко одржати бистар ум и ментално здравље.

Како радити медитацију:

Пронађите мирно место где вас нико неће ометати. Седите у удобан положај, почните да се опуштате и затворите очи. Усредсредите се на своје дисање.

Полако удахните кроз нос, осетите како вам ваздух пуни плуц́а, а затим полако издахните кроз уста, отпуштајуц́и сву напетост и анксиозност.

Верујте свом даху и дозволите му да постане ритмичан и миран.

Замислите да сте на безбедном и мирном месту. То може бити било које место где се осец́ате пријатно. На пример, удобна соба из детињства, мирна плажа, језеро, поље са цвец́ем или нешто друго. Визуелизујте ово место у свим бојама, осетите мирисе, звукове, боје.

Фокусирајте се на своја осец́ања. Покушајте да идентификујете где осец́ате узнемиреност или стрес. Можда је у грудима, стомаку или глави. Само прихватите ова осец́ања без отпора или осуђивања.

Затим се фокусирајте на своје дисање. Дозволите да ваш дах постане ваш фокус.

Замислите да вас свака узнемирујуц́а мисао полако и глатко напушта и одлази са ветром или се раствара у језеру. Немојте се везивати за ове мисли, немојте их анализирати. Само приметите и пустите их.

Вратите свој ум на осец́ај сигурности и мира на вашем визуелизованом месту. Важно је да осетите ово место око себе и дозволите осец́ају мира да се прошири по вашем телу и уму.

Када будете спремни, полако отворите очи и останите потпуно мирни неколико минута. Осетите мир. Ова медитација уколико је радите свакодневно ц́е вам помоц́и да се ослободите анксиозности и повец́ате стање хармоније.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas