Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Спречите МУЧНИНУ након тренинга: Савети који вам могу помоћи да уживате у третнингу без нежељених појава

Све што треба да знате о овој честој појави

1687099982_trening.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мучнина изазвана вежбањем може да буде узрокована вашим распоредом оброка, избором хране или интензитетим знојењем.

Понекад, током вежбања, можете да осетите изненадну мучнину и нелагодност у желуцу.

вај уобичајени феномен познат је као мучнина изазвана вежбањем, и иако је непријатна, заправо је прилично нормална реакција.

Према писању портала Хеалтх, ево шта би требало да знате о томе зашто се то дешава, када је тренутак да се забринете и шта можете учинити да олакшате себи.

То не значи да сте ван форме.

Постоји погрешно схватање да мучнина током или после вежбања указује на вашу укупну форму, али то није истина.

- Мучнина изазвана вежбањем може да се јави код сваког, од олимпијца до вежбача почетника - истиче специјалиста спортске медицине Брајан Бабка.

Аутори истраживања Фронтиерс ин Пхyсиологy објаснили су да је за овај осећај крив ваш пробавни систем. Тачније, вежбање омета рад гастроинтестиналног тракта, што доводи до симптома као што су мучнина и поврац́ање.

Кад појачате интензитет вежбања, ваша црева могу да пате.

Кад вежбате, крв тече у мишиц́е које покрец́ете и до ваших виталних органа који напорно раде - попут срца, плуц́а и мозга. Мање крви је дистрибуирано у органе за варење, што ставља на паузу процесе који разграђују храну у вашем стомаку.

- Варење хране је секундарно у односу на примарни инстинкт "бежања од медведа" - истиче др Мајкл Ричардсон.

Он додаје да је овај процес важан са становишта преживљавања:

- Кад трчимо због фитнеса или забаве, мучнина углавном постаје непријатан споредни ефекат. Што се више крви преусмерава, то ц́е ваши симптоми вероватно бити интензивнији.

Јело и пиц́е пре вежбања могу да утичу на мучнину

- Највец́и фактор у томе да ли ц́ете искусити  мучнину или не јесте шта и када сте јели пре вежбања. Ако једете непосредно пре тренинга, не дајете вашем дигестивном систему довољно времена да разгради храну, а ако једете прерано то може да доведе до тога да се осец́ате гладно и успорено - истиче физиолог ДЖим Вајт и додаје:

- Сви су различити, али оброк један до три сата пре вежбања је препоручени прозор како бисте спречили нелагодност у стомаку и притом подстакли ваше перформансе.

Кад је мучнина после вежбања разлог за бригу
Ако се мучнина дешава само с времена на време и није прац́ена озбиљнијим симптомима као што су грозница, грчеви у мишиц́има, бол у грудима, потпуни недостатак знојења или смеђи урин (што је знак опасног стања званог рабдомиолиза), др Бабка истиче да то није нешто о чему би требало превише да бринете.

С друге стране, ако стално осец́ате мучнину, разговарајте са својим лекаром да бисте искључили озбиљнија медицинска стања. Или, пак, покушајте да смањите интезитет тренинга јер можда претерујете, а ваше тело вас опомиње да будете спорији и нежнији према себи.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas