Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
исхрана

Зашто је КЕТО ДИЈЕТА најгора дијета коју можете започети? Шта је то КЕТО ГРИП?

Шта подразумева кето исхрана и зашто је стручњаци никако не препоручују?

1643876325_remove-g9c87a08af_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Стручњаци су кето дијету оценили као једну од најгорих дијета коју можете започети ове године. Суштина кето дијете јесте да се смањи унос угљених хидрата на еквивалент од око једне банане дневно како би се изгубила тежина.

Људи који користе кето не једу основне намирнице као што су хлеб, тестенина, кромпир или пиринач. Ствари као што су колачи, пецива, кекси и кокице су такође забрањени. Уместо тога, кето дијета се састоји од здравих масти и протеина - друге две главне групе хране поред угљених хидрата. На пример, вечера може бити салата од пилетине и  авокада са поврћем које има мало угљених хидрата, попут спанаћа.

Тело се доводи у стање у коме се ослања на претходно наталожену масноћу у  организму да би добило енергију, што се назива „кетоза“, која се јавља током гладовања или поста. Иако може довести до тога да особа изгуби тежину, постоји низ штетних последица које су повезане са исхраном, а једна од њих је такозвани „кето грип“.


Прочитајте још: Због шећера је изгубила ВИД, а онда је кренула у борбу са скидањем килограма: БОЈАНА СТАМЕНОВ открила како је изгубила 70 КГ

Фото: пинтерест

У.С. НЕWС су рангирале 40 дијета на основу мишљења стручњака за дијете, исхрану и здравље како би саставили листу „најбољих дијета за 2022. годину“. Док медитеранска дијета заузима прво место, кето дијета је заузела 38. место.

 

ЗАШТО ЈЕ КЕТО ДИЈЕТА  „ЛОША“?

Стручњаци су овој дијети доделили најлошије оцене у свакој категорији осим у категорији краткорочног губитка тежине. Исхрана са мало угљених хидрата је генерално брза и ефикасна стратегија за губитак тежине. Али иако ово звучи пожељно, стручњаци упозоравају да његова ефикасност у краткорочној исхрани не значи да је то добра идеја. „Ова дијета је у основи у супротности са свиме што знамо о дугорочном здрављу“, рекао је један стручњак. Други стручњак истиче:

Свака дијета која препоручује грицкање сланине не може се схватити озбиљно као начин исхране који промовише здравији начин мршављења“.

Он додаје да је ова дијета нутритивно неуравнотежена и да је већини људи вероватно тешко да се придржавају дугорочно, што значи да ће сваки губитак тежине вероватно бити враћен. Било која дијета која је доста стриктна и ригорозна не може бити одржива на дуге стазе - осим ако озбиљно верујете да можете заувек да избаците угљене хидрате из своје исхране.

Прочитајте још: Једите све, а изгубите и до 25 КГ: Ово је НАЈСАВРШЕНИЈА ДИЈЕТА на свету

 

Али, угљени хидрати су извор влакана за које се показало да смањују ризик од рака црева и других болести. Ова влакна се такође сматрају корисним за губитак тежине јер одржавају здравље цревне флоре  и дају осећај ситости након јела. Кромпир, хлеб и житарице од целог зрна, смеђи пиринач као и тестенина од целог зрна су добри извори ове врсте влакана. Угљени хидрати такође имају кључне хранљиве материје као што су калцијум, витамини Б и гвожђе. Сматра се да доста врста воћа и поврћа има превише угљених хидрата да би се уклопило у кето дијету, укључујући јабуке, банане, шаргарепу и кромпир. Укључујући пасуљ, интегралне житарице и одређено поврће које кето дијета забрањује,  могли бисте пропустити неке од доказано најздравијих намирница.

 Шта је кето грип?

Једна од најнепосреднијих штетних последица кето дијете је „кето грип“ који неки доживљавају.  Клинички асистент Марчело Кампос написао је за Харвард Хеалтх:

акозвани кето грип је група симптома који се могу појавити два до седам дана након почетка кето дијете. Главобоља, замагљен мозак, умор, раздражљивост, мучнина, тешкоће са спавањем и затвор су само неки од симптома овог стања."

Многи људи који започну кето дијету пријављују симптоме непријатног задаха („кето дах“), слабости, слабе концентрације и жудње за шећером. Постоје и извештаји о "кето међуножју" - када је ПХ равнотежа вагине нарушена, што изазива ненормалан мирис. Постоји врло мало истраживања о кето грипу, и да ли он заиста постоји, осим једне анкете објављене 2020. Утврђено је да су симптоми достигли врхунац у првој недељи придржавања кето исхране и да су се смањили након четири недеље.

Прочитајте још: СЛАТКИ КРОМПИР: Најбољи природни начин да убрзате пробаву, а имаћете и ове здравствене добробити

Др Кампос је рекао да узроци кето грипа тренутно нису добро познати. Написао је: „Па, ми заправо не знамо зашто се неки људи осећају тако лоше након ове промене у исхрани. Да ли је то повезано са фактором детоксикације? Да ли је то због повлачења угљених хидрата? Да ли постоји имунолошка реакција? Или је ово резултат промене микробиома црева? Шта год да је разлог, чини се да се симптоми који се приписују кето грипу могу догодити, не свима, већ неким људима, након радикалне промене своје исхране. Ако ипак одлучите да испробате кето дијету, могли бисте полако да се упустите у њу уместо да одмах избаците  угљене хидрате.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas