Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
бобичасто воће

АРОНИЈА, бобица ВИТАМИНА И МИНЕРАЛА: Ево за шта је добра

Лековита својства ароније вековима су била позната Индијанцима.

1597232178_nature-3772567_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Аронија је листопадни грм пореклом из Северне Америке.

Аронија има мало калорија и масти. 100 г свежих бобица ароније носи око 50 калорија. Богате су витаминима, минералима, влакнима и антиоксидантиним флавоноидима као што су каротен, лутеин и зеаксантин. 

Прочитајте још: Како су Руси успели да ПРЕ СВИХ направе вакцину против КОРОНЕ? Научници ОБЈАШЊАВАЈУ

Витамини и минерали
Витамин Ц, витамин А, витамин Е, бета-каротен и фолат. Минерали: калијум, гвожђе, манган. 100 г свеже ароније садржи око 35% дневно препорученог уноса за витамин Ц.

Побољшава циркулацију и јача крвне судове

Бобице ароније смањују ризик од срчаних болести. Спречава и појаву дијабетеса и других кардиоваскуларних болести.

Аронија одржава нормалан крвни притисак. Сок или чај од ароније препоручује се људима који имају проблема с крвним притиском. Позитивно утиче на лечење анемије.

Аронија против рака

Истраживање спроведено 2003. године показало је да се аронија успешно користи у борби против рака дебелог црева. Истраживачи са Универзитета Охајо открили су да се воће тамније боје може успешније борити против ове опаке болести.

Прочитајте још: Претерали сте са АЛКОХОЛОМ? Прва помоћ се налази у ШОЉИ овог напитка

Фото: Пиxабаy

Према истраживању, пигменти добијени из црне шаргарепе и ротквице успорили су раст ћелија рака од 50 до 80%, а пигменти из ароније убили су петину постојећих ћелија ове болести.

Штити очи

Велика количина каротена коју бобице садрже спречавају оштећење очију и могућност стварања катаракте.

Нега коже

Антиоксиданси у аронији спречиће појаву бора, пега, мрља и ожиљака и помоћи вашој кожи да задржи виталност и младоликост.

Дијета

Фото: Пиxабаy

Аронија помаже при регулисању телесне тежине. Она спречава стварање вишка масноће око стомака, што је проблем с којим се многи људи редовно суочавају. Познато је да има мали број калорија и масноће, а садржи и дијетална влакна што је чини једном од најздравијих воћака.

Прочитајте још: ЧУДОТВОРНО "млеко" Галине Гредине ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ до крајњих граница. У СРБИЈИ га има у изобиљу!

Прехладе

Редовно конзумирање аромије потитивно утиче на имуни систем и спречиће појаву вируса и бактерија у вашем организму.

Традиционално су је користили Индијанци за лечење прехладе, а недавна истраживања потврђују антивирусна својства и висок садржај витамина Ц.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas