Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ СТРУЧЊАКА

Да ли се ПРОБУДИТЕ у сред ноћ и након тога НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАСПИТЕ? Ево како да се решите овог проблема

Многи људи се жале да им се сваке ноћи чини да их нешто пробуди у исто време - и до јутра спавају на једном оку

1682799729_329148_shutterstock-530558272_f.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Поједини неки чак виде неке мистичне разлоге у томе, ал научници имају потпуно другачије мишљење, и оно има научну валидност.

Студија о медицини спавања показала је да се око трећине одраслих буди најмање три пута недељно током ноћи. А више од 40% ове групе има проблема да заспи. Дакле, ово није ретка појава. Али ова свест не олакшава, па је важно разумети узроке проблема.

Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност

Стручњаци објашњавају да током спавања особа пролази кроз неколико циклуса од 90 минута. И ови циклуси одговарају различитим фазама сна. У једном од њих, човек урања у лакши, лакши сан и најмања бука га може пробудити. Пролазак аутомобила испод прозора, кретање партнера у кревету, мачка која одлучује да наоштри канџе - било шта.

Грег Мареј, професор и директор Центра за ментално здравље на Технолошком универзитету Свинбурн, објашњава да се фаза емпатије јавља између 3 и 4 сата ујутро. То је због чињенице да се тело већ припрема за јутарњи успон: температура тела и ниво хормона будности почињу да расту, а поспаност се смањује.

Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу

- Додајте мало стреса и постоји велика шанса да нећете моћи поново да заспите након буђења - каже овај стручњак.

Професор саветује да се придржавате неколико правила како бисте се ослободили ноћних буђења:

  • Не пијте пуно течности ноћу. Чести одласци у тоалет ноћу спречиће вас да заспите. Када напустите топлину свог кревета, ваше срце мора да пумпа крв кроз ваше тело да би било топло.
  • Када се пробудите, не проверавајте време - то ће повећати ниво анксиозности.
  • Не спавајте са кућним љубимцима. Требало би да имају своје место за спавање како се не би мешали у ваше.
  • Оставите отвор отворен. Оптимална температура за спавање је 18 степени. У овом случају, пулс и откуцаји срца се смањују и лакше је заспати.
  • Медитирајте пре спавања. Уместо да у мислима понављате догађаје дана, само их пустите и опустите се.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas