Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико воде треба пити у зависности од тежине? Израчунајте уз једноставну формулу

Нешто што већина људи не ради довољно је да пије воду. Колико сте чаша воде ви попили данас

1648052397_woman-g7fc49c4cc_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Људско тело се састоји од око 60% воде, тако да је веома важно да останете хидрирани како би ваше тело обављало своје нормалне функције.

Вашем телу је потребна вода да би регулисало телесну температуру, заштитило зглобове, кичмену мождину и ткива и ослободило тело отпада. Иако можете хидрирати своје тело уз очигледну помоћ пијења пуно течности, своје тело можете хидрирати и конзумирањем хране са већим садржајем воде, укључујући већину воћа и поврћа. 

Прочитајте још: 9 навика људи са ПРИКРИВЕНОМ ДЕПРЕСИЈОМ - никад не бисте посумњали да нешто није у реду

Правилна хидратација је више од "пијења више воде". Велики део хидратације је и старање о томе да напуните и своје електролите.

Ако сте физички активни, требало би да тежите да пијете више од овога јер вашем телу треба више воде да надокнади знојење

Електролити су есенцијални минерали који су неопходни за одвијање многих телесних процеса. Они могу помоћи вашем телу да задржи воду, а такође могу помоћи у спречавању грчева у мишићима. Неки електролити укључују калијум, магнезијум, калцијум, натријум, фосфат и хлорид. Можете природно уносити електролите путем избора хране или можете изабрати да их допуните уносом течности. Ево одговора на нека уобичајена питања на тему хидратације: 

Колико воде треба да пијем сваки дан?  

Ево колико воде просечно треба да попије свака особа.

Жене: (тежина * 0,03) + (време физичке активности * 0,4) = литара

Мушкарци: (тежина * 0,04) + (време физичке активности * 0,6) = литара

Из које хране могу природно добити електролите? 

Воће: авокадо, јагоде, лубеница, поморанџе, банане, парадајз, маслине 
Поврће: кромпир, броколи, пасуљ 
Лиснато поврће: спанаћ, кељ

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas