· · Коментари: 0
сан

Ново истраживање о спавању: Одлазак у кревет У ОВО ВРЕМЕ може много да утиче на здравље

Одлазак у кревет у ово време може побољшати ваше здравље на главне начине

1636712032_shutterstock_653166973.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Спавање често постаје "нужна обавеза" услед свих дневних активности које треба да урадимо. Ипак, треба да гледамо да добар сан унапредимо што више јер има великих утицаја на наше здравље.

Утицај спавања на здравље

Добре навике спавања могу да унапреде животне навике. Здрав сан доводи до боље концентрације када сте будни, побољшане продуктивности и бољих атлетских перформанси. Насупрот томе, лоше навике спавања могу да доведу до повећања телесне тежине, ризика од дијабетеса типа 2, депресије, слабијег имунолошког система, па чак и срчаних болести. Сада су истраживачи открили да одлазак у кревет у право време може да утиче на боље здравља срца и опште здравље.

Прочитајте још: Садржи више витамина Ц него ЛИМУН, а идеална је и за ПЛУЋА: Направите чај или сок од ДУЊА (РЕЦЕПТ)

Истраживачи у Великој Британији одлучили су да сазнају када је оптимално време за спавање тако што су у периоду од 2006. до 2010. причврстили мониторе за зглоб на око 88.000 људи и пратили њихове навике спавања, као и ризик од срчаних обољења. Дошли су до једног важног закључка - одласка у кревет између 22 и 23 часова.

- Еволуирали смо да будемо дневна створења... која не живе ноћу - каже Дејвид Планс, аутор студије и шеф истраживања у британској компанији за здравствену технологију.

- Циркадијални сат има много јачи утицај на укупно здравље него што смо мислили. Планови су такође сугерисали да они који не могу да легну у кревет у том "магичном часу" због посла или других обавеза могу и даље да учине добро свом телу тако што ће свако јутро излагати тело и очи „пуном спектру светлости“ како би регулисали телесни сат.

Прочитајте још: Лимун је изузетно ЗДРАВ, али особе које имају ОВЕ тегобе, не би смеле да га конзумирају

Да ли лош сан утиче више на жене него на мушкарце?

Од више од 88.000 људи у четворогодишњој британској студији, 58% њих су биле жене и истраживачи су дошли до неочекиваног открића - ризик од срчаних болести може бити израженији код жена које не спавају у право време него код мушкараца. Дејвид Планс је за Вашингтон пост рекао да је срчана болест, сан и женска веза „изненађујући налаз“, али да је потребно више истраживања у тој области, пише Тхе Лист.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.