Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

Поведите рачуна: Ово су 4 прва сигнала који указују на НЕДОСТАТАК КАЛЦИЈУМА

И грчеви и хронични умор могу јасно указивати на недостатак овог елемента...

1669503327_54e51397637cd9bf55fab07e42505a5860dc475a.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Недостатак калијума може негативно утицати на нерве и нервне везе мишићних ћелија дигестивног система, срца и других мишића. Већина калијума у ​​људском телу налази се у ћелијама.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Уравнотежена исхрана лако помаже у одржавању стабилног нивоа калијума у ​​крви. Ако једете неправилно, често једете нездраву храну и храну са ниским садржајем хранљивих материја, може доћи до недостатка калијума.

Како да знате да ли вашем телу недостаје калијума? Следећи знаци могу указивати на недостатак овог минерала.

1. Осећате се уморно и слабо

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Први знаци недостатка калијума могу бити:

  • бол у мишићима,
  • конвулзије,
  • необична слабост.

Ово последње се протеже не само на руке и ноге, већ и на мишиће респираторног и дигестивног система.  Недостатак калијума спречава ћелије да брзо обнове енергетски баланс. То отежава контракцију мишића. Слабост, грчеви, утрнулост и пецкање у мишићима - све ово може указивати на то да недостатак калијума у ​​људском телу напредује. Ако вам се ови симптоми чине познатим, препоручујемо да се одмах обратите лекару ради прегледа.

2. Неправилан рад срца

Продужени недостатак калијума може да омета рад нашег срца. Први симптом овога је неправилан рад срца без очигледног разлога. Ако се појави након трчања, а нисте навикли на физичку активност, то је нормално. Али исто се не може рећи о необичном ритму срца, који се појављује без разлога, током обављања обичних активности.

Хронични недостатак калијума може изазвати промене у структури бубрега и довести до дисфункције ових органа.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

У неким случајевима, због недостатка калијума, срчана фреквенција се успорава, што доводи до вртоглавице. Постоје различите врсте аритмија. У неким случајевима, човеково срце почиње да куца пребрзо, док се у другим, напротив, срчана фреквенција успорава. У најтежим случајевима, откуцаји срца особе постају спазмодични. Свака врста аритмије се манифестује одређеним симптомима, од вртоглавице до несвестице. Неправилан срчани ритам може бити праћен осећајем недостатка ваздуха, болом у грудима и знојењем.

3. Висок крвни притисак

Прочитајте још: Хормони среће и вежбање: Ево после ког времена се ослобађа ендорфин

Многи фактори доприносе високом крвном притиску, укључујући:

  • генетска предиспозиција,
  • потпуност,
  • унос соли.

Недостатак калијума је такође један од одлучујућих фактора. И висок и пренизак ниво калијума може изазвати флуктуације крвног притиска. Према резултатима научних студија, злоупотреба слане хране и недостатак воћа и поврћа у људској исхрани повећавају ризик од развоја хипертензије.

Прочитајте још: Чаробни напитак за мршављење, јачање имунитета и чишћење црева: Помешајте ове две намирнице

4. Напади

Контракција и опуштање мишића људског тела директно зависи од калијума. Опуштање мишића може бити свесно или несвесно. Зависи од врсте мишића.

Када нашем телу недостаје калијума, мишићима је тешко да се опусте и они остају стегнути. Ово изазива нападе. Ако сте упознати са болним грчевима у мишићима ногу, онда је највероватније овај проблем последица недостатка калијума. Овај проблем често забрињава спортисте који проводе превише времена на тренингу. Ако се бавите спортом, препоручује се да с времена на време узимате минерална пића са садржајем калијума.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas