· · Коментари: 0
сан

Шта се дешава са имунолошким системом када НЕ СПАВАМО ДОВОЉНО? Разлози због којих је добар сан јако важан

Спавање је неопходно за имунитет.

1643106878_acd7ded989b736d07b78b44c2798fb6cd779093b.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Квалитет и количина сна које добијамо утиче на све аспекте живота. Од свакодневног функционисања, до расположења, здравља нашег срца, сан игра кључну улогу у нашем здрављу. Један од мање познатих утицаја сна је како он утиче наш имуни систем, који је одговоран за борбу против инфекција и болести.

Добар, квалитетан сан може много допринети одржавању имунолошког система јаким и здравим. Лош сан, с друге стране, може бити штетан за имунолошки систем, чинец́и вас склонијим да се разболите. Колики ризик преузимамо тиме што не спавамо?

Сматра се да једна од три одрасле особе не спава довољно, што их доводи у повец́ан ризик од развоја разних хроничних стања попут гојазности, дијабетеса и високог крвног притиска. Разумевање везе између сна и здравља имунитета је од суштинског значаја.

Прочитајте још: Шта бисмо могли да урадимо да ПОБОЉШАМО ДРЖАЊЕ док седимо на послу?

Како су сан и ваш имуни систем испреплетени

Током будног периода наш мозак и тело користе специјалне хемијске гласнике познате као неуротрансмитери за комуникацију. Спавање помаже да се попуне „залихе ових хемикалија“ избацује отпадне производе ц́елија за здраво функционисање следец́ег дана. Када особа доживи лош квалитет сна или не спава довољно, биц́е направљено мање молекула неуротрансмитера. То значи да многе телесне функције, укључујуц́и и имунолошки систем, нец́е радити оптимално, пише Реал Симпле.

Недостатак сна на крају слаби нашу имунолошку одбрану. Док спавамо, наша тела производе више белих крвних зрнаца и цитокина, који делују као гласници имуног система и помажу у борби против инфекција и болести.


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.