Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
пажња

Умор, кардиоваскуларни проблеми, рад мозга... Гвожђе је неопходно: Како да препознате његов недостатак?

Гвожђе је јако важан минерал који људском телу треба из много разлога.

1611218292_Depositphotos_182637912_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Код многих људи, а нарочито код трудница, анемија је постала врло честа појава. Недостатак гвожђа може довести до озбиљних промена у организму, те је неопходно уносити га у довољним количинама.

Прочитајте још: Волите да гледате ТВ? Болним зглобовима помаже само једна ЛАКА активност

Откривамо зашто телу треба гвожђе, који су знакови недостатка гвожђа и којом храном га можемо надокнадити.

Телу је потребно гвожђе да би нормално функционисало

-Гвожђе је пресудно, јер је кључна компонента црвених крвних зрнаца и, ако у телу има мало гвожђа, смањиће се капацитет преноса кисеоника - каже нутрициониста Јулијана Хевер.

То може довести до летаргије, повећаног ризика од инфекције и проблема с кардиоваскуларним системом

Недостатак гвожђа је најчешћи код жена

Анемија је уобичајена код жена, поготово у годинама кад су трудне и када доје. Заправо, људима широм света најчешће он недостаје, а то погађа око милијарду људи. Жене између 19 и 50 година треба да уносе 18 мг гвожђа сваки дан, а трудницама је потребно и више.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Витаминска бомба која топи целулит

Гвожђе је важно јер доприноси преношењу кисеоника у мишиће и мозак.

Постоје две врсте гвожђа 

Најбољи извори гвожђа је хеме гвожђе, које се налази само у производима животињског порекла: месу и рибама. Нехем гвожђе које налазимо у биљним и животињским производима као што су лиснато поврће, пасуљ, обогаћене житарице, жуманце и суво воћу - оно се теже разграђује у телу.

Недостатак гвожђа је важно што пре надокнадити
Иако је обично благ, умор је повезан с недостатком гвожђа, а то може пореметити ваш рад и приватни живот. Може проузроковати губитак косе и бледу кожу. Ако се озбиљнија анемија не лечи, може резултирати срчаним проблемима, аритмијама и проблемима у трудноћи.

Узимајте заједно с Ц витамином

- Тело много лакше апсорбује гвожђе уколико се једе са храном која је добар извор Ц витамина. На пример, пробајте да једете хумус с лимуновим соком (хумус је пун гвожђа, а лимунов сок пун витамина Ц), зелени смути (лиснато поврће помешано с воћем), или чили с умаком од рајчице и пасуљем - каже нутрициониста Хевер.

Прочитајте још: Ево због чега треба да једете БАДЕМ

Избегавајте да пијете ове напитке с храном богатом гвожђем

Предлог је да се кафа пије што мање или да је замените чајем. Зашто? Зато што кафа регенерише веома малу количину гвожђа у поређењу са чајем и осталим напицима.

Симтоми недостатка гвожђа у организму:

  •  Увек сте уморни
  • Често имате главобоље
  • Тешко вам је да вежбате
  • Осећате се малаксало и безвољно
  • Имате поремећај концентрације

Прочитајте још: Многима су јутра незамислива без КАФЕ, али како је пити на ЗДРАВ НАЧИН?

Храна најбогатија гвожђем:

  • пасуљ
  • семе хељде
  • лосос
  • броколи
  • немасна говедина
  • ћурећа прса
  • жуманце

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas