Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

Зашто нам је важан МЕТАБОЛИЗАМ? Четири начина да га убрзамо

Када је реч о мршављењу или одржавању тренутне телесне тежине, метаболизам у великој мери може да утиче на резултате.

1637074081_shutterstock_1286211523.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако сте забринути због тога, помоћи ће вам да за почетак разумете шта је тачно метаболизам. Такође је добро да знате на шта он може да утиче и, ако је ваш метаболизам спорији, како да га убрзате.

Шта је метаболизам?

Метаболизам се односи на биохемијске процесе које тело користи када претвара храну (калорије) у енергију како би одржало живот и подржало физичку активност, било да се ради о вежбању или уобичајеним покретима тела. Ови процеси укључују најважније активности организма: дисање, варење хране, испоруку хранљивих материја до ваших ћелија кроз крв, коришћење енергије од стране ваших мишића, нерава и ћелија, као и уклањање отпадних производа из вашег тела.

Прочитајте још: Како помоћи себи код "нападне" МИГРЕНА? Неколико могућих решења

Брзина којом сагоревате калорије или енергију назива се метаболичка стопа. Овај број укључује вашу базалну метаболичку стопу (БМР) – број калорија потребних за одржавање основних функција, као што су дисање и циркулација крви – и калорије сагорене током физичке активности. Ваш БМР је најзначајнија компонента метаболичке стопе, задужен за 60% до 75% ваших укупних калорија које дневно трошите.

Како убрзати метаболизам?

Фактори који утичу на метаболизам су бројни, а међу њима су године, пол, структура тела и његова температура, висина, унос кофеина, хормони, трудноћа, и наравно, унос хране и ниво физичке активности. Иако је метаболизам сваког појединца специфичан, могу се издвојити одређена општа правила како да убрзате свој метаболизам за мршављење и одржавање тежине.

  • Вежбајте: Сагоревате много више калорија када тренирате, него када седите. Чак и лагана активност убрзава ваш метаболизам. Јачи и интензивнији тренинзи, наравно, сагоревају више калорија.
  • Повећајте своје дневно кретање: Немате времена да вежбате? Крећите се више током дана. Једноставни дневни „задаци” попут шетања, пењања уз степенице, рада у башти или дворишту, па и у кући, захтевају од вашег тела да буде активније и тако сагорева више калорија.
  • Изградите мишиће: Можете побољшати састав свог тела како бисте сагорели још већи број калорија. Урадите тренинг са вежбама за снагу како бисте изградили мишиће, и можете сагоревати мишиће током целог дана, чак и када се ваше тело одмара.
  • Једите одговарајући број калорија: Ако уносите превише калорија, наравно, можете се угојити. А ако једете недовољно калорија, то може учинити да се метаболизам успори. Обезбедите себи довољан број калорија како бисте одржали здрав метаболизам, и не избацујте ниједну групу намирница из своје исхране, јер то може само да вам штети.
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas