Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Можда звучи БИЗАРНО, али ова позитивност може бити штетна по психу

Позитиван поглед на живот може бити добра ствар која ће вам помоћи да прођете кроз тешке тренутке у животу.

1606312084_Depositphotos_18342399_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Међутим, позитивност може бити и негативна, тј. токсична ако је неискрена и ако потискује праве емоције. А то може наштетити емоционалном и менталном стању.

Друштвени медији су један од главних извора проблема

Модерно време за собом носи многе новитете, а то су свакако друштвене мреже које су прве на листи. Као и све и оне имају позитивне и негативне ствари, међутим што се тиче емоција, на друштвеним мрежама људи воле да изгледају савршено и већину времена утроше на један део свог живота. Њихове бриге, борбе и тешка осећања нико не види и њих нико не приказује тамо, и оне остају скривене у стварном животу. 

Прочитајте још: Зашто је важан ЛИКОПЕН? Можемо га наћи у овом воћу и поврћу

Своје бриге можемо "олакшати" на друштвеним мрежама, објавама попут: "Не брини, буди срећан", "Само позитивно"

Скривање емоција може бити штетно

Када видите објаве који приказују само ведре и расположене људе, то углавном значи супротно, али сви ћемо осећати притисак да изгледамо исто. Због тога, већина ставља маску и труди се да изгледа као да јој све иде у животу, и да нас емоционално ништа не погађа. 

Фото: Депозит

Прочитајте још: Спасите зубе на време: Природни лекови за ПАРАДЕНТОЗУ

Ако то не учинимо то многе људе може довести до осећаја туге, тескобе, немотивисаности или узнемирености. Поред таквих људи, осећаћемо се лоше ако дозволимо себи "негативне" емоције, па их кријемо и трудимо се да не мислимо на њих. То даје контра ефекат, и осећаћемо се све лошије и лошије. Скривање емоције и избегавање решавање проблема може довести до више стреса, анксиозности па и депресије.

Људи нам добро мисле, али нас ипак повреде

Наши блиски пријатељи и породица у неким тренуцима желе да нам помогну и да нас развеселе, али понекад може бити тешко да пронађу праве речи. Тако нам могу понављати уобичајене фразе, које ће нам више одмоћи него помоћи, и то је још један извор токсичности у животу.

Прочитајте још: РЕУМА – болест са којом се живи?

Оно што би могли уместо тога да кажу јесу реченице попут: "Видим да си заиста под стресом, могу ли нешто да учиним?" или "Жао ми је што пролазиш кроз ово". Важно је да смањите нечију патњу, дозволивши им да осете те емоције, а са друге стране не поништавајући своје. 

Подршка је најважнија!

Осећања не морају да буду међусобно искључива

Можда ћете осећати притисак да стално будете позитивни. А ако то не учините, можда ћете помислити да је ваша једина опција да осећате само бол, стрес или неку другу негативну емоцију. Међутим, истовремено можете имати и негативна и позитивна осећања.

Прочитајте још: Ове акције ће вас СПРЕЧИТИ да поједете превише

На пример, ако сте изгубили посао, разумљиво је да ћете се осећате исфрустрирано и забринуто због тога да ли ћете моћи да пронађете нови посао. Сигурно ћете у таквим ситуацијама наићи на токсичну позитивност ако вам људи око вас кажу: "Бар имате породицу и здрави сте" или "Све се дешава са разлогом". У оваквим ситуацијама треба бити уравнотежен, те пустити осећај беса да прође, али у истом тренутку можемо бити и узбуђени због будућности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas